Zəhərlənmə ilə rotavirus arasındakı fərq müalicə üçün vacibdir.
“Medicina” xəbər verir ki, rotavirus qastroenteriti, rotavirus infeksiyası və ya rotavirus, orofarenksin və nazik bağırsağın selikli qişalarını təsir edən yoluxucu bir xəstəlikdir. Xəstəliyə mədə və ya bağırsaq qripi də deyilir.
Eyni zamanda, rotavirusun qriplə heç bir əlaqəsi yoxdur. Xəstəlik geniş yayılmasına görə, SARS-dan sonra 2-ci yeri tutur.
Qastroenteroloq Olqa Qluşkonun sözlərinə görə, zəhərlənmə ilə rotavirus arasındakı fərqi intoksikasiya əlamətlərinin başlama sürəti ilə bilinir. Zəhərlənmə halında, onlar daha sürətli baş verir.
Zəhərlənmə zamanı aşağı keyfiyyətli qidalar və ya zəif yuyulmuş tərəvəz və meyvələr yeyən hər kəsdə iki-dörd saatdan sonra ürəkbulanma, ishal və qusma başlayır.
Zəhərlənmə yalnız qida ilə deyil, həm də su ilə baş verə bilər. Bəzi bağırsaq infeksiyaları üçün hava-damcı yolu ilə yoluxma mümkündür. Ürəkbulanma və ishaldan başqa, zəhərlənmə ilə baş verə biləcək digər simptomları da var.
• Baş ağrısı.
• Qarın ağrısı.
• Ümumi zəiflik.
• Bədən istiliyinin bir qədər yüksəlməsi.
Rotavirusun simptomları zəhərlənmə əlamətlərinə bənzəyir, lakin ondan fərqli olaraq, tez-tez ishal və qusma rahatlıq gətirmir.
Bağırsaq infeksiyalarından fərqli olaraq, rotavirusa yoluxduqda, qızdırma 39 dərəcəyə çata bilər.
Rotavirusun səbəbləri:
• təmizlənməmiş tullantı sularının axıdılması ilə çirklənmiş su anbarlarında çimmək;
• patogenin mərkəzi su təchizatı sisteminə daxil olması, bu sudan yemək bişirmək, qabların yuyulması və s. üçün istifadəsi;
• yoluxmuş məhsulların istifadəsi (xüsusilə süd və süd məhsulları);
• xəstə ilə birbaşa təmas
• nozokomial infeksiya (perinatal mərkəzlərdə süni qidalanan uşaqlar, immun sistemi zəifləmiş, müşayiət olunan xəstəliklər; yaşlı uşaqlar və böyüklər)”.
Günay Quluzadə