Yanmış və ötmüş yeməklər qəbul etmək xərçəng şişi əmələ gətirə bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, həkim – dietoloq Yelena Solomatinanın sözlərinə görə, yanmış və ötmüş yeməklər qəti qadağandır.
Məsələn, tavada kartof qızardarkən yanmış kartof onkoloji prosesləri tətikləyir deyə bilərik.
Solomatina fikirlərinə belə aydınlıq gətirdi ki, qızartma prosesində poliaromatik karbohidrogenlər ayrılır. Bu birləşmələr hüceyrələrin bütövlüyünü poza və şiş prosesinin inkişafına səbəb ola bilər. Qızardılmış kartofda əmələ gələn eyni qəhvəyi qabığın tərkibində kanserogen akrilamid var.
Həm də yanmış və çox qızarmış qidalar daha tez qocalmaya və qırışların çoxalmasına səbəb olur. Ona görə də ətin, kartofun yanmış, çox qızarmış hissəsini yeməyin.
Günay Quliyeva