Yeməyi su ilə qəbul etmək orqanizmə ziyandır. Lakin çaxırla qəbul ermək xeyirdir.
“Medicina” xəbər verir ki, yağlı qidaları soyuq içkilərlə qəbul vərdişiniz varsa, bu həzmin demək olar ki, tamamilə dayanmasına səbəb olur. Soyuq içkilərin verdiyi temperatur azaldıqda, yağ birbaşa mədədə donur.
Heç bir halda bu içkilərlə yemək içməməlisiniz: soda, şirin şirə, çay, turş südlü içkilər (dietoloqlar onları içki deyil, yemək hesab edirlər).
İçməli maye mədədən yeyilən qidadan daha tez çıxmasına səbəb olacaq. Qidanın həzm olunması üçün lazım olan faydalı fermentləri özü ilə yuyub aparacaq.
Heç bir halda yeməklə qəhvə və ya çay içməməlisiniz. Bu içkilərin tərkibində mədə şirəsinin tərkibini dəyişən və qidanın tərkibində olan qida maddələrinin sorulmasına zərər verən fenolik birləşmələr var.
Yeganə istisna, həzm prosesini stimullaşdıran və yeməyi həzm etməyə kömək edən quru şərabdır. Yeməkdən 40 dəqiqə əvvəl və 30 dəqiqə sonra maye içə bilərsiniz.
Araşdırmalara görə, bunun da 4 səbəbi var.
Mədənin uzanması - adətən yemək zamanı içməli su, qəbul edilən yeməkdən sonra onsuz da genişlənmiş mədə uzanır.
Bu qidanın həzm prosesinin qarşısını almağa səbəb ola bilər. Mədədə "köhnəlmiş" və siz xoşagəlməz bir ağırlıq, şişkinlik, gurultu, qaz meydana gəlməsinə gətirib çıxardacaq.
Mayeləşdirilmiş mədə şirəsinin iştirakı ilə vitaminlərin, mineralların və digər qiymətli maddələrin qidadan sorulması prosesləri pozulur. Eyni şəkildə, bəzi mayelərin (xüsusilə yaşıl çayın) faydaları da bərk qidalarla birləşdirildikdə azalır.
Mədə-bağırsaq traktının toxunulmazlığının azalması nəticəsində su, çay və ya digər maye ilə seyreltildikdə mədə şirəsi öz bakterisid xüsusiyyətlərini itirir.
Günay Quluzadə