Mədə xorası üçün qızardılmış kartofla yanaşı pomidor da təhlükəlidir.
“Medicina” xəbər verir ki, qastroenteroloq, tibb elmləri namizədi Rüstəm Sadıkov qızardılmış kartofdan daha təhlükəli beş məhsulun adını çəkir.
“Mədəyə zərərli qidalar dedikdə, ilk ağıla hamburger, kartof qızartması və soda gəlir, əslində, selikli qişaya daha çox zərər verən qidalar var”.
Onun sözlərinə görə, təzə bişmiş məhsullar həddindən artıq fermentasiyaya səbəb olur ki, bu da şişkinlik və ağırlığa səbəb olur. Nəticədə, bu, selikli qişanın sistematik qıcıqlanmasına səbəb olur.
Duz, konservantlar və kimyəvi əlavələr səbəbindən mütəxəssis hisə verilmiş və konservləşdirilmiş qidaları yemək məsləhət deyil”.
Rüstəm Sadıkov qeyd edib ki, hətta yüksək turşuluğu olan pomidorlar da mədə yanması və iltihaba səbəb ola bilər. Buraya sitrus meyvələri, ananaslar, zoğallar, narlar da daxildir. Ədviyyatlı və isti yeməklərlə diqqətli olmalısınız.
Sarımsaq, çili bibəri, ti ədviyyatlar mədə divarlarını qıcıqlandırır və qastrit və ya xoraya səbəb ola bilər.
O, həmçinin əlavə edib ki, alkoqol və qəhvə mədə şirəsinin istehsalını stimullaşdırır ki, bu da mədə yanmasına, ağrıya və selikli qişanın zədələnməsinə səbəb ola bilər. Acqarına qəhvə içmək ümumiyyətlə olmaz.
Aygün Musayeva