Harvard Universitetinin alimlərinin son araşdırmalarına görə, sərinləşdirici içkilərdən aşırı istifadə xərçəngin inkişafına kömək edir.
“Medicina” xəbər verir ki, rusiyalı ekspert, “Lipetsk Rosinka” zavodunun direktoru Dmitri Lutovun sözlərinə görə, sərinləşdirici içkilərin təhlükəsi müxtəlif hallardan asılıdır.
“Xüsusilə, bu içkilərin nə qədər müntəzəm və hansı miqdarda istehlak edilməsi şərtdir. Bundan əlavə, içkilərin tərkibindəki müəyyən inqrediyentlərin tərkibi xərçəngin inkişafına kömək edən amil ola bilər.
Dadlandırıcı tərkibli içkilər - pankreas xərçənginə səbəb olur. Sinqapurdan olan elm adamları 14 illik araşdırmadan sonra tərkibində dadlandırıcılar olan içkilərin mədəaltı vəzi xərçənginin inkişafına dair sübutlar əldə ediblər. Bu içkilərdən həftədə ikisini içmək bu növ xərçəngə tutulma ehtimalını 87% artırır.
Qazlı su prostat xərçənginə səbəbdir. İsveçrədə tədqiqatçılar 15 il ərzində 8000 kişinin sağlamlığını izləyiblər. Onlar müəyyən ediblər ki, həftədə bir dəfə istənilən qazlı içki içmək prostat xərçənginə tutulma riskini 40% artırır.
Qazlı su döş xərçəngini inkşaf etdirir. Harvard tədqiqatı qızlar tərəfindən müntəzəm olaraq qazlı su (gündə 1,5 qutu) menstruasiyanı sürətləndirdiyini sübut etdi. Bu da döş xərçəngi riskini artırır.
E-12 konservantlı içkilər - şiş böyüməsi. Həkimlər yekdilliklə E-12 boyasının (qırmızı amaranth) insan sağlamlığı üçün çox təhlükəli olduğunu iddia edirlər. Hələ 1971-ci ildə sovet alimləri onun bədəndə şişlərin inkişafı ilə əlaqəsini elan etdilər. Onunla içkilərdən hamilə qadınlar qaçınmalıdır - bu kimyəvi döldə qüsurlara səbəb ola bilər.
Şəkərli qazlı sular - müxtəlif növ onkologiya. Enerji içkiləri və kola şəkərin miqdarına görə çempiondur: 20 xörək qaşığı şəkər. Eyni zamanda, içkilərin tərkibində qaz, fosfatlar və boyalar var ki, bu da onların yalnız zərərli potensialını artırır. Elm nümayəndələri onların istifadəsini müxtəlif xərçəng növlərinin artması ehtimalı ilə əlaqələndirirlər.
Aynurə Məmmədova