Böyrək daşı riski yay aylarında kəskin şəkildə artır. Yayda böyrək daşlarının yaranması istinin təsiri ilə orqanizmdən daha çox nəmin buxarlanmağa başlaması ilə asanlaşdırılır.
Onlar oksalatlar, kalsium və digər minerallardan əmələ gəlir, daşlar isə əvvəlcə qum dənəsi boyda olur, lakin zaman keçdikcə böyüyür və böyrəyin içini doldurur.
“Medicina” xəbər verir ki, uroloq Vadim Başkatovun sözlərinə görə, təxminən on adamdan birində böyrək daşları həyatı boyu inkişaf edir. Simptomlara şiddətli birtərəfli bel ağrısı, ürəkbulanma, qusma, qızdırma, titrəmə və hematuriya daxildir.
Susuzlaşma və konsentrasiya edilmiş sidiyin qarşısını almaq üçün çoxlu maye içmək vacibdir, xüsusilə isti havalarda, həddindən artıq tərləmə və tez-tez sidiyə getmə zamanı.
Artıq bir dəfə böyrək daşınız olubsa, gündə ən azı 8 stəkan su içmək lazımdır. Sitratlar daş əmələ gəlməsinin qarşısını aldığı üçün suya limon əlavə etmək yaxşıdır.
Pəhrizdə natrium-duz məhdudlaşdırılmalıdır. Natriumla zəngin qidaların bolluğu sidikdə kalsiumun miqdarını artırır və bu da daşların əmələ gəlməsinə səbəb olur.
Kalsiumla zəngin qidalar gündəlik rasionunuza daxil edilməlidir. Kalsium bağırsağın lümenində oksalik turşuları bağlayır, bununla da onların bağırsaq epitel hüceyrələri tərəfindən udulmasını və sidikdə ifrazını azaldır, bu daş əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Kalsiumun qida və ya içkilərlə alınması vacibdir.
Pəhrizdə duzun azaldılması qan təzyiqini aşağı salmaq da daxil olmaqla, böyrəklərə də fayda verir. Təzyiq xroniki olaraq yüksək olduqda, qan damarlarını daralda və zəiflədə, qan axınına təsir göstərə və böyrək xəstəliyinə və ya böyrək çatışmazlığına səbəb ola bilər.
Heyvan zülallarının istehlakına da nəzarət etməlisiniz, onların böyük dozaları böyrəklərin vəziyyətinə zərər verir. Bundan əlavə, ispanaq, çuğundur, qoz-fındıq və soya kimi oksalat tərkibli qidalardan sui-istifadə edilməməlidir.
Günay Quliyeva