Ətin qan damarlarının işinə təsiri onun tərkibindəki yağlardan çox az asılıdır.
“Medicina” məlumatına görə, Texas Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, çəkilmiş mal ətinin qan damarlarının işinə təsiri onun tərkibindəki yağdan çox az asılıdır.
Əvvəlki araşdırmalar göstərib ki, qırmızı ətin həddindən artıq qəbulu ürək-damar xəstəlikləri riskinin artması ilə əlaqələndirilir. Eyni zamanda, ən yüksək risk emal edilmiş ət - kolbasa, kolbasa, hisə verilmiş ət və digər məhsulları qəbulu zamanı müşahidə olunur.
Müəlliflər qeyd etdilər ki, bəzi tədqiqatlar qırmızı ət istehlakı tövsiyə olunan səviyyədə olduqda ürək-damar riski ilə işlənməmiş ət istehlakı arasında heç bir əlaqə olmadığını və ya əhəmiyyətsiz bir əlaqənin olduğunu göstərdi.
Yeni araşdırmada tədqiqatçılar yüksək yağlı (25%) və az yağlı (5%) işlənməmiş qırmızı ətin kişilərdə damar funksiyasına təsirini qiymətləndiriblər. Ümumilikdə, təhlilə orta yaşı 39,9 olan 23 kişinin məlumatları daxil edilib.
İştirakçılardan adi pəhrizlərini və fiziki fəaliyyətlərini dəyişməmək tapşırıldı. Beş həftə ərzində iştirakçılar həftədə beş dəfəmal əti kotleti yedilər. Eyni zamanda, əvvəlcə bəzi iştirakçılar yüksək yağlı qiymə, digərləri isə aşağı yağlı ət yeyirdilər. Bundan sonra dörd həftə həmişəki kimi yemək yeyib, sonra yerlərini dəyişiblər.
Hər dövrün son həftəsində məşq zamanı damar funksiyası və oksigen qəbulu qiymətləndirilib. Təcrübə başlamazdan əvvəl parametrlərdə heç bir fərq yox idi.
Pəhriz müdaxiləsi iştirakçıların damar funksiyasına və ya məşq dözümlülüyünə təsir göstərməmişdir. Bundan əlavə, yüksək yağlı qiymə yeyən kişilərdə qan təzyiqi aşağı idi ki, bu da doymuş yağda yüksək olan qidaların zərərli olması anlayışına ziddir.
Alimlər təklif edirlər ki, işlənməmiş qırmızı ətin normada olması sağlam pəhrizin bir hissəsi ola bilər.
Günay Quliyeva