İndi demək olar hər həkim, diyetoloq sanki əzbərdən öyrədilmiş kimi bütün xəstələrə eyni söz deyirlər: yağlı, qızardılmış qida, piy və içkidən uzaq olun.
Hər xəstə də bu qədər dadlı qidadan birdəfəlik əl çəkə bilmir. Elələri isə var ki, yağdan imtina edib, yağsız qidalanır. Amma yağı azaldanlarda da öd və öd daşı problemi azalmır.
Medicina.az Rusiyanın tanınmış hepatoloqu, professor Vadim Şapulinin bu barədə maraqlı fikirlərini təqdim edir.
"İlk öncə öddə durğunluq, qatılaşma və xolesterin topları kimi kütlələr əmələ gəlir. Onları aşlar etdikdə maksimum tez ordan qovmaq lazımdır. Qanında xolesterin çox olan, aşırı kök və lipid mübadiləsi pozulan insanlarda bu kütlələr yaranır. Öd artıq durğunlaşdıqda, həkimə müraciət edib, ödün axarlarını, yolunu və özünü mülaicə təmizlətməlidir. Əks təqdirdə bu xolesterin kütlələri divara bərk yapışıb, polipə çevriləcək.
Təəssüf ki, bir çox həkimlər qanda və ödde belə xolesterini çıxan xəstəyə yağdan imtina et deyir. Amma əksinədir. Təbii və faydalı yağ orqanizmə daxil olduqda, öd daha yaxşı hasil olur. Elmi tədqiqatlar sübut edib ki, aşağı kalorili, sırf tərəvəz dietasına əməl edən insanlarda əksinə öd kisədə daşlar sürətlə böyüyüb və yaranıb.
Ona görə ödündə daş və çöküntü olanlar zeytun, balqabaq, qarğıdalı və s. faydalı yağlardan istifadə etməlidir.
Xolesterin tərkibli daşlar əridilməyə və ğd yolu ilə çıxarılmağa tabe olur. Yox əgər daşın tərkibində artıq duzlaşma, kalsiumlaşma olubsa, daş təhlükəli yerdə yerləşib, sağlamlıq üçün risk daşıya bilər. Belə daşlar yalnız həkim müalicəsi və müşahidəsi ilə təbii yolla əridilə bilər və yaxud əməliyyat olunar. Öd daşlarının kəskinləşməsi kimi kəskin xolesistit və ya kəskin pankreatit yarana bilər, o zaman elə ilk pristuplarda öd kisəsini əməliyyat etmək lazımdır”