Mütəxəssislər yaddaş probleminin aradan qaldırılması üçün asan üsullar təklif edirlər.
“Medicina” xəbər verir ki, bir çox hallarda biz oz sosial şəbəkəmizin parollarını, marketə gedərkən alacağımız məhsulların siyahısını və hətta dost-tanışın adlarını unuduruq.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, yaddaşımız yemək balansımızdan daha çox asılıdır. Beynin fəaliyyəti həm də gündəlik qidalanmaya nə qədər düzgün, savadlı yanaşmağımızdan asılıdır.
Yaddaşı gücləndirən qidalar bunlardır:
Ağ göbələk yaşlanma prosesini ləngidən antioksidantlar anbarıdır. Bu mikroelementlər demensiyavə Alzheimer xəstəliyi riskini azaldır. Nəticədə yaddaş itkisinin qarşısını alır. Bəzi göbələk növləri hətta sinir əlaqələrini bərpa edə və beyin funksiyasını yaxşılaşdıra bilər.
Tünd şokoladın tərkibində yarımkürələrin işini aktivləşdirən, koqnitiv qabiliyyətlərin azalmasının qarşısını alan kakao flavonoidləri var.
Bənzər bir təsir darçın, həmçinin tərəvəz və meyvələrin istifadəsi ilə əldə edilə bilər.
Çoxsaylı araşdırmaların nəticələri göstərib ki, beynin fəaliyyəti ünsiyyətdən asılıdır. Başqa insanlarla dostluq və təmas xoşbəxt və dolğun həyatın əsas komponentidir.
Beynin fəaliyyətinin saxlanmasında mühüm rolu insanın həyat şəraiti oynayır. Məsələn, təmiz havada nadir olmaq bir çox arzuolunmaz dəyişikliklərə səbəb ola bilər. Günəş işığından aldığımız vitaminin çatışmazlığından hər hansı bir məlumatı öyrənmək və qavramaq qabiliyyətimiz azalır.
Bəzən unuduruq ki, beynin də müntəzəm məşqə ehtiyacı var. Beyninizi davam etdirmək üçün krossvordlar edə, kitab oxuya və ya stolüstü oyunlar oynaya bilərsiniz.
Geriyə doğru gəzməzlə yaddaşı qeyri-adi şəkildə inkişaf etdirə bilərsiniz. İngilis psixoloqlarının fikrincə, kosmosda bu hərəkət keçmiş hadisələri xatırlamağa imkan verir. Hesab edilir ki, bu yolla beynimizə yaddaşımızın dərinliklərində olan məlumatların şifrəsini açmağa kömək edirik.
Günay Quluzadə