Xolesterol, yağ turşuları içində həll olan heyvan mənşəli bir maddədir. Bu maddə müstəqil olaraq bədən tərəfindən istehsal edilir və bir hissəsi də qida ilə daxil olur.
“Medicina” xəbər verir ki, xolesterol orqanizmdə vacib funksiyaları yerinə yetirir: normal hüceyrə quruluşunu qoruyur, əhəmiyyətli hormon və öd istehsalına kömək edir.
Xolesterol o qədər də qorxulu deyil, sadəcə qanda daim yüksək səviyyədə və ya çox aşağı səviyyədə olması təhlükəlidir. Xalesterolun yüksək səviyyəsi müxtəlif xəstəliklərin inkişafına gətirib çıxarır.
Yüksək xolesterol bədəndə metabolizm prosesinin pozulması, ateroskleroz riski, infarkt riskini yaradır. Xolesterol lövhələr şəklində qan damarlarının divarlarında yerləşir.
Bununla birlikdə damar içini azaldır və normal qan hərəkətinə mane olur. Damar tutulması, trombların əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir.
Həkim – diyetoloq Vasilisa Ponomarevanın sözlərinə görə, xolesterol səviyyəsini azaltmaq üçün ilk addım doymuş yağ qəbulunu azaltmaqdır : kolbasa, pendir, yağlı ət, şirniyyat.
Kifayət qədər doymamış yağlar yemək ürək sağlamlığının qorunmasının açarıdır və sağlam xolesterol səviyyələrini qoruyur.
Balıq - müxtəlif sağlamlıq faydaları ilə seçilən yağlı balıqlarda omeqa-3, çoxlu doymamış yağ növü var. Omega-3 qan təzyiqini saxlamağa, qan laxtalarını azaltmağa və qan dövranını yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Fındıq və toxum - bitki qidalarına gəldikdə, kətan toxumu, günəbaxan və balqabaq kimi toxumlar, qoz, pekan və badam kimi çərəzlər də omeqa-3-ün böyük qaynaqlarıdır.
Avokado - tərkibində mono doymamış yağlar olan yeganə meyvədir. Bu, "yaxşı" HDL xolesterol səviyyənizi artıra bilən başqa bir faydalı yağ növüdür.
Aynurə Məmmədova