Mütəxəssislər payız fəslində xəstəliklərdən qorunmaq üçün meyvə yeməyi məsləhət görürlər.
Medicina.az xəbər verir ki, meyvələr immunitet sistemini gücləndirməklə yanaşı ürək sağlamlığı üçün də olduqca faydalıdır.
Məsələn payız-qış fəslinin ən gözəl meyvələrindən biri portağaldır. C vitamini ile bol olan meyvə qrip xəstəliyinin müalicəsində əvəzedilməz rola malikdir.
Tərkibi B vitamini, kalsium, maqnezium ilə zəngindir.
Soyuqdəyməyə və qripə yardım edir
Öskürəyi azaldır
Ürək xəstəliklərindən və iflicdən qoruyur
Bədənin əzik və göyərmiş yerlərinin daha tez sağalmasına kömək edir
Mədə xərçənginin qarşısını alır
Təzyiqi normallaşdırır
İçindəki minerallar dərinin quruyub, qırışmasının qarşısını alır
Qaraciyərin davamlı və düzgün işləməsini tənzimləyir
Həzmi asanlaşdırır
Damarların kirəclənməsinin qarşısını alır
Bağırsağı yumşaldır
Dərini təravətli edir
Səhər saatlarında qəbul edilən bir stəkan portağal suyu günə gümrah başlamaq ve bir çox xəstəliklərdən qorunmaq üçün əla vasitədir.
Heyva
Əsasən ürək, ağciyər, boğaz, göz, bağırsaq ve ağız boşluğu Xəstəliklərində istifadə edilir. Bundan əlavə heyva cinsi gücü artırır. Dodaq çatlamasına dərmandır. Tərkibi protein, şəkər, A, B2 ve C vitamini, dəmir kimi minerallarla zəngindir.
Sinir sistemini gücləndirir
Həzmə kömək edir
Dərini, dırnaqları parlaq ve sağlam edir
Qrip ve soyuqdəyməni sağaldır
Ağızdan gələn qoxunu aradan qaldırır
Heyva çiçəyini qaynadıb içmək anaların südünü artırır, üreyi gəncləşdirir ve baş ağrısına müsbət tesir edir
Ağızdakı yaralar, boğazdakı şişlik ve ağrı üçün heyvanın özünü və yarpaqlarının dəmləməsindən qarqara kimi istifadə etmək olar
Heyvanın yarpaqları yuxusuzluqdan əziyyət çəkənlərə kömək edir
Banan
Bu meyvə qan dövranını tənzimləyir, yüksək təzyiqə müsbət təsir edir. Tərkibindəki şəkər, nişasta sayəsində dözümlülük yaradır. Banan idmançıların bir nömrəli enerji qaynağıdır
Armud
Leykositləri gücləndirən elementlərlə zəngin olan armud eyni zamanda qanda yaranan endogen və ekzogen maddəllərinin təsirindən qoruyur.
Mis və pektin maddələrini özündə birləşdirən armud qaraciyər və böyrəyin işləməsinə müsbət təsir göstərir
Faydaları saydıqca tükənməyən armud mürəbbəsi böyrək və sistit xəstəlikləri üçün də olduqca faydalıdır
Payızda-xəstəliklərin ən çox artığı bir vaxtda mütəxəssislər qırmızı soğan, kələm, brokoli, qırmızı alma, qaragilə kimi faydalı meyvə və tərəvəzlərə üstünlük verməyi məsləhət görür.