Xərçəng tətikləyən qidalar içində ilk pillədə kanserogenlərlə zəngin ət məhsulları gəlir.
“Medicina” xəbər verir ki, britaniyalı dietoloqlar Dueyna Mellora və Metyu Lamberta 5 ət məhsulunun adını açıqlayıb:
“Əslində həyatımız boyu müəyyən qədər kanserogenli qida qəbul etməyimiz mümkündür. Amma əgər rasiondan ət yarımfabrikatlarını, hisə verilmiş ət məhsulu, hazır konserv- sosis, salyami, vetçina, kolbasanı ciddi azaltsaq, xərçəndən qorunmuş olarıq.
Dadı, rəngi süni əlavələrlə dəyişdirilən, saxlanma müddəti artırılan, kimyəvi emaldan keçmiş bütün qidalarda N-nitro maddəklər, azot turşusu duzları yaranır.
Məhz bu maddə ən güclü kanserogen hesab edilir. Yüksək sinir kanserogen siyahısına daxildir: müxtəlif steyklər, burger, dönər, hazır kotletlər və s.
Qırmzı ət yoğun bağırsaq, mədə, mədəaırı vəz, qaraciyər kimi orqanların xərçənginin 70% hallarda səbəbidir.
Amma ətdən tam imtina etmək də olmaz, sadəcə gündə 50-70 qram təmiz ət qızartmadan, suda bişirərək yeyə bilərsiz".
Aygün Musayeva