İnsanın genetik meyli və ya xərçəngin inkişaf riskini doğuran digər amilləri varsa, düzgün bəslənmə ilə bunun qarşısını almaq mümkün olduğuna inanmaq lazımdır.
“Medicina” məlumatına görə, dietoloq və qastroenteroloq Aleksandra Belodedova bildirib ki, hər kəs üçün pəhriz, idman və pis vərdişlərdən imtina sağlam ömrü uzatmaq üçün real fürsətdir.
"Xərçəng əleyhinə menyu": xəstələnməmək üçün nə yemək lazımdır?
İnternetdə onlarla növ "xərçəng əleyhinə menyu" var. Hər şeydən əvvəl, kələmçiçəykimilər ailəsinin tərəvəzləri, məsələn; müxtəlif növ kələmlər, tərkibindəki sulforafan, xüsusən də brokkolinin tərkibində olduğuna görə xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir.
Bu bitkilər hormonal bağlı şişlərə - döş xərçənginə, prostat xərçənginə qarşı qoruyucu təsir göstərir. Pomidor, tərkibindəki likopen piqmentinə görə prostat xərçənginə qarşı profilaktik təsir göstərir. Gündə 2-3 fincan qəhvə (südlə ola bilər) hepatoselüler xərçəngin (qaraciyər xərçəngi) inkişaf riskini azaldır.
"Xərçəng əleyhinə təsir" göstərən qidalar liflə zəngin qidalardır: tərəvəzlər (kartofdan başqa), meyvələr, giləmeyvə, qəhvə daxildir.
Hansı qidalar xərçəngin inkişafına təkan verə bilər?
Bəzi məhsullar, əksinə, ciddi problemlərin inkişafına səbəb ola bilər . Potensial kanserogen təsir göstərməklə marqarin əsaslı bişmiş məmulatlar və qənnadı məmulatlarında olan trans yağları, süd yağını əvəz edən süd məhsulları daxildir və zərif zeytun, kokos və kərə yağı istisna olmaqla, əksər yağlar bura daxildir.
Sübut edilmişdir ki, xərçəngin inkişafına tərəvəz, meyvə, dənli bitkilər, bütün taxıl çörəklərində olan lif çatışmazlığı və təmizlənmiş karbohidratların (şəkərdə yüksək olan bütün qidalar) çox olması təsir göstərə bilər.
Günay Quliyeva