Xüsusi elektrik sobada hazırlanan qrillər dönər, hot-doqdan da zərərlidir.
“Medicina” xəbər verir ki, Kanzass universitetinin alimləri qrilin hansı xərçəng növü yaratdığını araşdırıb.
Məlum olub ki, xərçəng yaradan kanserogen maddə bekon və qrildə eynidir.
Əksinə zərərli hesab edilən hot doqlar daha faydalıdır, çünki o daha aşağı temperaturda hazırlanır və geterosiklik aminlər onda daha azdır.
Kolnhasada aninlər 0,05 nq, sosisdə 0,5 nnq-dir. Toyuq qrilində bu miqdar 1,9 nq-ə çatır. Bu isə normadan 2 dəfə çoxdur.
Xüsusən qrilin dərisi, səthi bu maddələrlə dolur.
Ona görə alimlər qril yeməyi tövsiyə etmir. Qrildən başqa digər qidalarla da biz az qala hər gün bu aminləri qəbul edirik. Qril daha çox süd vəzi, bağırsaq, mədəaltı vəz və mədə xərçənginə səbəb olur.
Aygün