Ev quşlarından, balıqdan və ya ətdən antibiotiklərin və hormonların bişirilməzdən öncə təmizlənməsi bu gün sağlamlıq üçün əsas şərtlərdən biridir.
“Medicina” xəbər verir ki,ət, balıq və ya quş ətində təhlükəli maddələrin olması reallıqdır.
Həkim terapevt – endoskopist Lidia Qolubenko bildirir ki, heyvan qidasında ola biləcək ən təhlükəli maddələrə əlbəttə ki, antibiotiklər, müxtəlif növ hormonlar və böyümə stimulyatorları aiddir.
Daha az təhlükəli olan ağır metallar, toksinlər və yoluxucu maddələrdir. Çoxları hesab edir ki, yüzlərlə baş quş, mal-qara və ya tonlarla balıq müxtəlif maddələrdən - hormonal maddələrdən, böyümə və çəki artımını stimullaşdıran maddələrdən, kimyəvi əlavələr olan xüsusi yemlərdən istifadə etmədən yetişdirilə bilməz.
Bundan əlavə, insanlar kimi heyvanlar, quşlar və balıqlar viral, bakterial və parazitar infeksiyalardan əziyyət çəkə bilərlər. Epidemiyaların qarşısını almaq üçün antibakterial, antiviral komponentləri olan müxtəlif dərmanlar, peyvəndlər və ya zərdablar istifadə olunur.
Ətdə qalan, xüsusən də hormonal aktivliyə malik olan hər hansı əlavələr insanlarda müxtəlif patologiyaların, o cümlədən həm qadınlarda, həm də kişilərdə xərçəng, metabolik pozğunluqlar və reproduktiv pozğunluqların riskini artıra bilər.
Təəssüf ki, ət və quş ətində antibiotiklərin normadan çox olması artıq insanlarda antibiotiklərə davamlı bakteriyalar formalarının əmələ gəlməsi riskini artırır.
Mütəxəsisilərin fikrincə, çiy ət, balıq və ya quş ətinə daxil ola bilən hər hansı bir bakteriya, antibiotiklərə qarşı müqavimətindən asılı olmayaraq, istilik təsiri (qovurma, qaynatma, bişirmə) zamanı məhv edilir.
Bəs antibiotikləri və ya hormonları ətdən çıxarmaq mümkündürmü?
Heyvandarlıq yetişdirərkən istifadə olunan hər hansı bir peyvənd patogenin xoşxassəli və ya öldürülmüş variantları kimi təsnif edilir. Onlar canlı orqanizmin immun sistemini stimullaşdırır, infeksiyaya qarşı antikorlar yaradır və bədəndən xaric olur. Bu, bir neçə gün ərzində baş verir, vurulan maddənin qalıqları immunitet sistemi tərəfindən məhv edilir. Onlar insanlar üçün təhlükəli deyil.
Hormonlar quş və ya heyvan orqanizmi tərəfindən istehsal olunan təbii zülallardır, onlar zülal xarakterlidir.
Qızdırıldığında və hər hansı bir istilik müalicəsi zamanı onlar məhv edilir. Buna görə də, yeməkləri adi şəkildə bişirirsinizsə, sağlamlıq riski yoxdur.
Ət və ya quş ətini, balıqları suda və ya mineral suda əvvəlcədən islatmaq və təxminən bir saat saxlamaq olar. Əti aldıqdan sonra dərhal bişirməyin. Suya bir az duz və ya limon suyu əlavə edə bilərsiniz, bu, ətdən təhlükəli birləşmələri "çıxarmağa" kömək edəcəkdir.
İkinci dərəcəli bulyonda bişirməyə və birincisini atmağa dəyər: ət və ya quş əti, balıq bişirərkən suya çoxlu yad maddələr keçir.
Eləcə də ətdən dəri və artıq yağları çıxarın, onlar ən zərərli maddələri yığırlar.
Günay Quluzadə