Gündəlik yediyimiz qidalarda bəzi önəmli nöqtələr vardır. Xüsusilə mütəxəssislər son zamanlarda toyuq ətindən zəhərlənmələrlə bağlı xəbərdarlıq edirlər. Toyuğu alarkən paketlənmiş və sənədləşdirilmiş olması çox önəmlidir.
Medicina.az toyuq alarkən nəyə diqqət etməli olduğunzu təqdim edir:
Toyuq aldıqdan sonra mümkün olduğu qədər tez bir zamanda bişirilib, yeyilməlidir. Məhsul evə gələnə qədər buzu açılıbsa, yenidən dondurulmadan istifadə edilməlidir.
YUYULARSA QİDA ZƏHƏRLƏNMƏSİ RİSKİNİ ARTIRIR
Çiy toyuğa toxunduqdan sonra əllərinizi yumalısınız. Toyuq əti birbaşa qazana qoyulmalıdır. Çünki toyuq bişirilmədən öncə yuyularsa, qida zəhərlənməsi riskini artırır. Toyuq əti yaxşı bişirildiyi zaman bütün zərərli mikroorqanizmlər yox olacaq.
ƏLLƏRİ 20 SANİYƏ MAYE SABUNLA YUYUN
Toyuq ətinin yuyulmasına ehtiyac yoxdur. Onun təbii olaraq mikroorqanizm yükü yüksəkdir. Toyuq bişirilmədən öncə yuyulduqda mikroorqanizmlərin yükünü azaltmaqla yanaşı, ətrafa yayılma riskini də artırır. Daha sonra həmin yerlər təmizlənməli, əllər ən azı 20 saniyə sabunla yuyulmalıdır.
TOYUĞUN HAMISI BİŞİRİLMƏLİDİR
Ətin ən çətin bişən iç hissələri qanlı və ya qırmızı qalmamalıdır. Toyuq və digər ət məhsullarının tam bişməsi üçün içinin 72 dərəcə və ya daha yüksək istilikdə bişirmək tövsiyə olunur.
TOYUQ ƏTİNDƏ 20 FAİZ PROTEİN VAR
Gündəlik 20 qram toyuq əti yediyiniz zaman 20 qram protein almış olarsınız. Toyuq proteini çox keyfiyyətlidir. Yəni gündə 100 qram toyuq ətindən istifadə gündəlik protein ehtiyacınızın 61-73 faizini qarşılamış olar.