El arası və tibdə “mışyak” deyilən, əvvəllər bəzi prosedurlarda istifadə edilən, keyidici, zəhərli maddə mərgümüş orqanizm üçün çox zərərlidir.
“Medicina” xəbər verir ki, mərgümüş açıq su höfzələrində, su mənbələrində, dəniz məhsullarında, hətta bəzi qida məhsullarında olur.
Qastroenteroloq Yekaterina Kaşux məırgümüşün təsirindən danışıb.
“Mışyak (mərgümüş) çox kiçik, zəif, polad rəngində yarım metaldır. Təbiətdə əsasən
Orqanik forma sidiklə bədəndən xaric olunur
Ətraf mühitdə daha çox qeyri-orqanik forma olur.
Məhz o çox zəhərlidir və təhlükəlidir.
Mərgümüşə görə lider qidalar: dəniz balıqları, krevetlər, krab, xərçəng, alma, kahı, kartof, düyü, üzüm və süd məhsullarıdır.
Orqanizm üçün sutkalıq təhlükəsiz doza 15 mkq-dan artıq oımamalıdır.
Hazırda dünyada milyonlarla insan mərgümüşlü su və məhsullar yeyir. Bu isə beyindən tutmuş qaraciyərə qədər orqanların zədələnməsi deməkdir”.
Aygün Musayeva