Özünəməxsus dadı ilə yeməklərə ləzzət verən sumağın orqanizm üçün faydaları saymaqla bitmir.
Medicina.az sizə sumağın bu çox az bilinən faydalarını təqdim edir:
Sumaq meyvələri qurudularaq toz halına gətirilir və ədviyyat kimi istifadə edilir.
150 növündən yalnız 2-si zəhərsiz olan sumaq bitkisi ölkəmizdə də becərilir.
Faydaları:
- Qanda olan insulin səviyyəsini düzəldir. Bu xüsusiyyətinə görə diabet və yüksək təzyiq xəstələrinin mütləq ondan istifadə etmələri məsləhətdir.
- Antioksidant təsiri sayəsində yuxarı tənəffüs yolları xəstəliklərində qəflətən meydana gələn qızdırmanı aşağı salaraq beyini qoruyur.
- Həftədə bir dəfə qəbul edilən sumaq suyu sinir sistemində olan zədəli hüceyrələrin sayını azaldaraq sağlam hüceyrə yaranmasını təmin edir. Yorğunluq, stress və depressiya kimi narahatlıqların yaranması riskini də aradan qaldırır.
- Qida zəhərlənməsi zamanı sumağı qaynadaraq bir stəkan qəbul etməyiniz faydalı olacaq. Həm mədənizi, həm də bağrsaqlarınızı təmizləyərək zəhərlənməyə səbəb olan bakteriyaları sidik və nəcis vasitəsilə xaricə çıxaracaq.
- Sumaq suyundan arıqlamaq üçün də istifadə olunur.
- Əgər övladınızda iştahsızlıq varsa onda uşağa ayda bir dəfə sumaq suyu içirin. Bu onun həm immunitetini həm də iştahasını artıracaq.
Tələb olunanlar:
1 x/q sumaq
1 stəkan su
Hazırlanması:
Suyu və sumağı bir qaba tökərək qaynadın. Daha sonra soyudaraq süzün.
Diabet və yüksək təzyiq xəstələri sumağı qaynadıb, suyunu 7 gün içərsə, effektini tez bir zamanda görəcək.
Arzu
Medicina.az