Kəklikotu ən faydalı ədviyyatlardan biridir.
Kəklikotu təbii “C vitamini bombası”dır.
Yeməklərdə tez-tez istifadə edilən kəklikotu min illərdir insanlar üçün həm ləzzət, həm də şəfa mənbəyidir.
- Təbii antibiotik xüsusiyyətləri ilə kəklikotu bir çox sağlamlıq faydası təqdim edir. Kəklikotu C vitamini, kalsium, dəmir və manqan kimi zəngin qida elementləri ilə diqqət çəkir. Bu dəyərli komponentlər sayəsində bədəni lazımi vitamin və minerallarla təmin edərək sağlamlığa mühüm dəstək verir.
- Antioksidantlarla zəngin olan kəklikotu flavonoidlər, fenolik turşular və terpenoidlər kimi təbii komponentləri ehtiva edir. Bu antioksidantlar orqanizmi sərbəst radikallardan qoruyaraq müxtəlif xəstəliklərin riskini azaldır.
- Kəklikotunun tərkibində olan bəzi birləşmələr iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Bu xüsusiyyətlər sayəsində kəklikotu iltihablı vəziyyətləri aradan qaldıra və oynaq ağrılarını azalda bilər. Xüsusilə romatoid artrit kimi iltihablı xəstəliklərdə istifadə edilə bilər.
- Təzə kəklikotu immunitet sistemini gücləndirən və həzm sistemi üçün faydalı olan xüsusiyyətlərə malikdir. Tərkibindəki antioksidantlar və antimikrobiyal birləşmələr sayəsində orqanizmi infeksiyalara qarşı qoruyur və həzm sistemini dəstəkləyir.
- Kəklikotu tənəffüs yollarını təmizləyə və öskürək kimi simptomları aradan qaldıra bilər. İltihab əleyhinə və antimikrobiyal xüsusiyyətləri sayəsində tənəffüs yolu infeksiyalarını azaldır.
- Bundan əlavə, bəzi tədqiqatlar göstərir ki, kəklikotu qan şəkərini balanslaşdıran xüsusiyyətlərə malikdir.
Kəklioktundan ədviyyat kimi faydalanmaqla yanaşı, onu çay kimi istehlak etmək də məsləhət görülür.
Aysel