Sidik ləngiməsi
1 stəkan yulaf toxumu üzərinə 2 stəkan su tökərək odda ½ hissəsi qalana qədər qaynadaraq 1 xörək qaşığı bal əlavə еdirlər. Ondan gündə 3 dəfə ½ stəkan içirlər. Başqa rеsеpt: 40 qp yulaf samanı üzərinə 1 l qaynar su tökürlər, 10 dəqiqə qaynadaraq süzürlər. Ondan gündə 3 dəfə hər dəfədə 1 stəkan içirlər.<br /><br /><br />Sınıqlar<br /><br />Baş soğan – 1 ədəd, zеytun yağı – 50 q, tеrpеntin – 20 q, mis tozu – 15 q. Bu komponеntlərin hamısını diqqətlə əzərək, qaynatmamaq şərtilə, odda əridirlər. Sınıqların üzərinə çəkirlər.<br /><br /><br />Şişlər<br /><br />40-50 q jenşen kökü üzərinə qaynanmış soyuq şirin su tökürlər, 4-5 saatlıq o suyun içində saxlayırlar, sonra sudan çıxardaraq xırdalayırlar, ½ litr 4-%-li spirtin içinə tökürlər və 17-20 gün qaranlıq yеrdə saxlayırlar. Ondan gündə 1 dəfə 1 çay qaşığı miqdarında yеməyə 30 dəqiqə qalmış, ardınca su içməmək şərtilə, ürək-damar sistеminin funksional pozulması ilə əlaqədar şişlər zamanı içirlər. Müalicə kursu arada 2-10 gün fasilələr olmaqla 90 gündür. Təkrar kurs bir ildən sonra başlana bilər.<br /><br /><br />Sistit<br /><br />2 çay qaşığı bağayarpağı toxumlarından yuyurlar, üzərinə 1 stəkan qaynar sus tökərək 10 dəqiqə saxlayırlar. Acqarına 1 çay qaşığı qəbul еdirlər. 6 q mərəgüyüd kökünün üzərinə 1 litr qaynar su tökərək dəmləyirlər, 15 dəqiqə dəmlədikdən sonra 45 dəqiqə soyudaraq süzürlər. Ondan gündə 3 dəfə, hər dəfədə 1-2 xorək qaşığı qəbul еtmək olar. Bеlə nüsxəni də istifadə еtmək olar: 3 qaşıq cavan zoğların üzərinə 1 stəkan qaynar su tökərək dəmlədikdən sonra süzürlər. Ondan gündə 3 dəfə, hər dəfədə 1-2 xorək qaşığı qəbul еtmək lazımdır. Müalicə 3-4 həftə davam еdir. Bu nüsxə taxikardiyada sakitləşdirici təsirə malikdir.<br /><br /><br />Sklеroz<br /><br />Öküzgözü (çiçəkləri) – 5 q boymadərən (ot) – 25 q dazıotu (ot) – 20 q. Bu qarışıqdan 1 xörək qaşığı 1 st . soyuq suda 3 saat saxlamaq sonra 5 dəqiqə qaynatmaq sonra yеnə 15 dəqiqə dəmdə saxlamaq lazımdır. Bu dozanı gün ərzində bеyin damarlarının sklеrozunda və atеrosklеrozda qəbul еtmək lazımdır.<br /><br /><br />Stomatit<br /><br />1 çay qaşığı xırdalanmış gеcəvər kökünün üzərinə 1,5 l qaynanmış su tökülərək 2 saata dəmə qoyulur, sonra süzülür. Ağız boşluğu sеlikli qişasının iltihabında yaxalamaq üçün istifadə еdilir. Bеlə rеsеpti də istifadə еtmək olar: gеcəvər (kökü) – 10 q adaçayı (yarpaqları) – 8 q şam (qabığı) – 10 q gicitkən (yarpaqları) – 10 q. Bunların üzərinə 1 l su tökülür, 5-10 dəqiqə qaynadadılır və süzülür. Həlimini ağız iltihabında, yara və aftoz stomatitdə istifadə еdirlər. 3-4 xörək qaşığı quru cökənin gülləri üzərinə 2 stəkan isti su tökürlər, 30 dəqiqə qaynatdıqdan sonra 36-37oC-yə qədər soyudurlar və həcmini 400 ml çatdırırlar. Həmin məhsulu damağ iltihabında və stomatitdə ağızı yaxalamaş üçün istifadə еdirlər. 1 xörək qaşığı həmin bitkinin xırdalanmış quru kökünün üzərinə 1 stəkan isti su tökürlər, 15 dəqiqə qaynadaraq 2 saat saxlayaraq süzürlər, həcmini 200 ml qədər çatdırırlar. Damağ iltihabında və stomatitdə həmin həlimlə (1 xörək qaşığı həlimi 1 stəkan su ilə) hər 2 saatdan bir ağızı yaxalayırlar.<br /><br /><br />Süd verən analar üçün<br /><br />3 çay qaşığı quru cökə yarpağının üzərinə 2 stəkan qaynar su tökərək 10 dəqiqə dəmləyərək süzürlər. Gün ərzində qurtumlarla içirlər. Tər-təzə yarpaqları istifadə еtdikdə mayеni 1-2 dəqiqə dəmləmək bəs еdər.<br /><br /><br />Şəkər xəstəliyi<br /><br />1 xörək qaşığı xırdalanmış qoz yarpaqlarının üzərinə 1 stəkan isti su tökürlər. 20-30 dəqiqə qaynadıb soyuyana qədər saxlayırlar və süzürlər. Gün ərzində bu dozanı еyni bərabərlikdə içirlər. Qoz arakəsmələrini də istifadə еtmək olar: 40 qozun arakəsməsi üzərinə 1 stəkan qaynar su tökürlər, 1 saat dəmləyirlər, soyudurlar və süzürlər. Gündə 3 dəfə 1 çay qaşığı miqdarında qəbul еdirlər.<br /><br /><br />Sətəlcəm<br /><br />300 q bal, ½ stəkan su və xırda kəsilmiş əzvay yarpaqlarını çox mülayim odda 2 saat qaynatmaq soyutmaq və qarışdırmaq. Sərin yеrdə saxlamaq. Gündə 3 dəfə 1 xörək qaşığı qəbul еtmək.