Elmi tədqiqatlar göstərib ki, süd məhsulları vitamin və qida maddələrində yüksək olsa da, az yağlı süd və pendir kimi süd məhsullarının yüksək qəbulu prostat və döş xərçəngi riskini artıra bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, həmçinin, kalsiumun faydalarına baxmayaraq, bəzi elmi dəlillər bu elementin həddindən artıq istehlakını prostat xərçəngi, mədəaltı vəzi xərçəngi riskinin artması ilə əlaqələndirir.
Həddindən artıq kalsium və ya hiperkalsemiya qəbizliyə, böyrək daşlarına və ya böyrək çatışmazlığına səbəb ola bilər. Bu, nadir hallarda yalnız süd pəhrizinə görə baş verir, lakin insan kalsium əlavələri qəbul edərkən təhlükəli ola bilər.
Tədqiqatlar həmçinin göstərir ki, yağ kimi yüksək yağlı süd məhsulları yemək beyin problemləri və iltihablanma riskinizi artıra bilər. Süd məhsullarında doymuş yağ yüksəkdir. Amerika Ürək Assosiasiyası (AHA) qeyd edir ki, çox doymuş yağ yemək xolesterinin səviyyəsini yüksəldə bilər, ürək xəstəliyi və insult riskini artırır. AHA, insanların doymuş yağlardan kalorilərinin 5-6%-dən çoxunu almamasını tövsiyə edir.
Xəstəliklərə Nəzarət və Qorunma Mərkəzləri (CDC) deyir ki, körpələr 12 aylıq olana qədər inək südü içməməlidirlər. Bunun səbəbi, inək südünü körpənin böyrəklərinin emal edə bilmədiyi, bağırsaq qanaxma riski altına sala bilən çoxlu zülal və mineral ehtiva etməsidir.
Ümumilikdə, süd və digər süd məhsullarının gündəlik qəbulu 500 mililitrdən (təxminən 500 qram) çox olmamalıdır. 4 yaşdan 7 yaşa qədər olan uşaqlar üçün bu rəqəm təxminən 350 qram, 7-9 yaşlı uşaqlar üçün - təxminən 400 qramdır. 10-12 yaşdan etibarən süd məhsullarının istehlak nisbəti böyüklər üçün olduğu kimidir.
Aygün Musayeva