Fermentləşdirilmiş istənilən qida stresin əsl düşmənidir.
“Medicina” xəbər verir ki, dietoloq həkim Vasilisa Ponomaryova əsas 3 qidanı açıqlayıb.
“Kefir, təbii yoqurt, duza qoyulmuş kələm və kimçi təbii formada stresi azalda bilər.
Alimlər elmi tədqiqatla bu məhsulların müxtəlif yaş qrupunda insanlara təsirini araşdırıb.
Psixobiotik dieta belədir.
- Hər gün prebiotik lifli qidalardan 2-dən 100 qram yemək – banan, paxla, kələm
- Fermentləşdirilmiş qida – kefir, yoqurt, duza qoyulmuş kələm və suyu
4 həftəlik nəticə göstərib ki, bu qidalanmaya əməl edən qrup daha az əsəbi olub, şən olub, yaxşı yatıblar.
Alimlər bunu bağırsaqların beyinə təsiri ilə əlaqələndirir.
Bağırsaq və beyin neyronları bir-birinə siqnal ötürür. Bu qrup qidalar isə bağırsaq mikroflorasını yaxşılaşdırır, həzmi asanlaşdırır, faydalı bakteriyaları artırır.
Xoşbəxtlik hormonu da bağırsaqlarda hasil olur”
Aygün Musayeva