ABŞ-ın Qida və Pəhriz Elmi Texnologiyaları İnstitutunun mütəxəssisləri sübut ediblər ki, kakao içkisi kolon xərçəngindən qorumağa qadirdir.
“Medicina” xəbər verir ki, elmi tədqiqata rəhbərlik edən institutun aparıcı eksperti Mariya Arribasın sözlərinə görə, bağırsaq mukozası müxtəlif növ kanserogenlərin mənfi təsiri nəticəsində bədxassəli şişlərin yaranmasına çox həssas olur. Kakao xərçəng ehtimalını xeyli azalda bilsə də, onun meyvələrində şiş proseslərinin təxribatçıları olan sərbəst radikalların təsirini neytrallaşdıran yüksək konsentrasiyalı antioksidantlar var.
Siçanlar üzərində aparılan təcrübələr göstərir ki, gəmiricilər bağırsaq xərçənginə səbəb olan kanserogen azoksimetana məruz qalıblar. Bu vəziyyətdə siçanlar iki qrupa bölündü, onlardan biri 12% kakaodan ibarət qida qəbul edib. Müəyyən vaxtdan sonra elm adamları kakao ilə qidalanan heyvanlarda xərçəngdən əvvəlki lezyonları əhəmiyyətli dərəcədə azaldıblar.
Kakaonun tərkibində olan bioloji aktiv birləşmələr trombositlərin yapışmasını azaldır, beləliklə qan damarlarını zərərli çöküntülərdən və zədələrdən qoruyur.
Bundan əlavə, kakao beyinə qan axını yaxşılaşdırır (kakao istehlak etdikdən sonra subyektlərin beyninin maqnit rezonans görüntüləmə tədqiqatları ilə aşkar edilmişdir) və qan təzyiqini aşağı salır. 15 il ərzində aparılan araşdırma göstərib ki, kakao içənlər arasında ürək-damar xəstəliklərindən ölüm halları 50% azdır.
Həmçinin müəyyən edilmişdir ki, kakaonun müntəzəm istehlakı dərinin normal fəaliyyətinə kö\mək edir. 50 qram tünd şokolad (kakao paxlasının konsentrasiyası 70%-dən az deyil) 15 stəkan portağal suyu və ya 6 yetişmiş alma qədər antioksidant ehtiva edir.
Aynurə Məmmədova