Sürətli həzm olunan karbohidratlar sistematik iltihaba səbəb ola bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, sürətli karbohidratlarla zəngin qidalara əlavə olaraq, trans yağlar da xroniki iltihaba gətirib çıxarır.
Həkim - neyroendokrinoloq Yuri Poteşkin bildirib ki, müəyyən məhsullardan asılılıq bədəndə sistemli xroniki iltihabın inkişafına səbəb ola bilər.
Şəkərli içkilər, desertlər, şəkərli süd məhsulları və ağ çörək, un məhsulları, ağ düyü, arpa yüksək qlisemikdir və oksidləşdirici stressi artırır, iltihab əleyhinə genləri aktivləşdirə bilər.
Həkim aydınlaşdırdı ki, bu cür məhsullardan tamamilə imtina etmək mümkün deyil, lakin onların gündəlik menyuda olmasına nəzarət etmək vacibdir. Gündəlik qidanın 20%-o bu məhsullardan ola bilər.
Sistemli iltihabı təhrik edən digər məhsullardan həkim marqarin, sənaye bişmiş məhsulları və duzla bol olan trans yağları misal çəkdi.
Həddindən artıq duz qəbulu bağırsaqlarda “Lactobacillus” populyasiyasını azaldır. Bunlar iltihabla mübarizə aparan bakteriyalardır.
Aygün Musayeva