Sarımsaq və şokolad qan laxtalanmasına qarşı

  • 2023.06.12 21:00
  • 1475 Baxış
Sarımsaq və şokolad qan laxtalanmasına qarşı
Qan dövranı sistemini yaxşılaşdıran məhsullar tromboz riskini azaldır.

Laxtalanma nəticəsində əmələ gələn tromblar bağlanma yerindən qoparaq, qan dövranına ə onunla birlikdə həyati orqanların damarlarına: ağciyərlərə, beyinə, ürəkə daxil olur. Bir qan laxtası bir damarı bağlayırsa, bir insan üçün təhlükəli nəticələrə, o cümlədən insult və ölümə səbəb olur.


“Medicina” xəbər verir ki, həkim Sunni Patelin sözlərinə görə, trombozun qarşısını almaq üçün pəhrizə əməl etmək vacibdir.


“Qan laxtalarının olmayacağına zəmanət verən məhsul yoxdur. Ancaq bəzi qidaların tromboz riskini azaltdığı məlumdur. Xüsusilə, bu onların tərkibində olan və iltihabla effektiv mübarizə aparan antioksidantlar tərəfindən icra edilir.
Qan laxtalanma riskini azaltmaq üçün rasionunuza giləmeyvə, sarımsaq, zərdəçal, yağlı balıq və tünd şokolad daxil edin.

Giləmeyvə (ilk növbədə qaragilə, çiyələk, moruq, böyürtkən) qan laxtalarının meydana gəlməsinin qarşısını alan antosiyaninlərlə zəngindir.

Sarımsağa gəlincə, bu məhsul antikoaqulyant təsirə malikdir. Qan laxtalanma riskini azaltmaq üçün vaxtaşırı bir və ya iki əzilmiş sarımsağı yemək faydalı hesab edir.

Öz növbəsində, zərdəçalın əsas aktiv maddəsi olan curcumin qan axınını yaxşılaşdırır. Zərdəçal həmçinin trombositlərin yığılmasına mane olur.


Qan laxtalanma riski omeqa-3 doymamış yağ turşuları ilə zəngin qidalar, ilk növbədə dəniz balıqları ilə azalır. Digər məhsul olan şokoladda (daha doğrusu tünd şokoladda, ən azı 70% kakao) qan laxtalanmasının qarşısını alan flavonoidlər var.

Aygün Musayeva