Normal miqdarda, həddi aşmadan şampan orqanizmə faydalı olub, yaşla bağlı dəyişlikləri profilaktika edə bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, Redinq Universitetinin alimləri elmi araşdırmalarında şampanın beyinə təsirini öyrənib.
Belə ki, içkidə olan fenol birləşmə beynin bəzi qavrama və yaddaş hissələrinə təsir edir. Alimlər müəyyən edib ki, həftədə 2-3 qədər şampan beynin degenerativ xəstəlikləri, o cümlədən Alsheymerə qarşı effektivdir.
Şampanın belə müsbət təsiri həm də antioksidant olması ilə əlaqədardır. Onun hazırlanmasında istifadə edilən üzüm orqanizmdə iltihabın qarşısını alır. Şampan şərabı xüsusi fermentasiyadan keçdiyi zaman onda vitamin və minerallar qalır.
Buna görə şampanın ürəyə də təsiri var. Belə ki, onda olan resveratrol əsas damarların zədələnməsinin qarşısını alır, tromb əmələ gəlməsinə qarşıdır.
Şampan qandan azt oksidin çıxmasını yavaşıdır. Məhz azot turşusu damarları rahatladır, təzyiqi salır.
Aygün Musayeva