Alimlər sürvə- şalfey bitkisinin bədəndə iltihabı azaldıb, pis xolesterini saldığını sübut edib.
“Medicina” xəbər verir ki, alimlər sürvə ekstraktının qanda şəkərə də təsir etdiyini araşdırıb.
40 pasiyent üzərində aparılan tədqiqatda onlara 3 ay müddətində sürvə çayı verilib.
Nəticələr göstərib ki, bu çayı içdikdən sonra xəstələrdə aclıq şəkəri daha aşağı olub.
Eləcə də xolesterin, triqliseridlər, lipid səviyyədi də düşmüş olub.
Alimlər bu qərara gəlib ki, sürvə yarpaqları təhlükəsiz olaraq diabet xəstələrinə antihiperqlikemik təsir edir, ona görə də bu xəstələrə xüsusən aclıq şəkərini salmaq üçün sürvə ekstraktının yüksək dozalarını içməyi tövsiyə olunur.
Şalfeyin orqanizmə bundan əlavə digər faydaları da çoxdur.
Aygün Musayeva
Budaqova