Dünyanın məşhur tibb dərgisi olan və həkimlərin də güvəndiyi Lanset jurnalında ilin ən səs-küylü və qalmaqallı, birmənalı qarşılanmayan məqaləsində Yer üzündə insanların erkən ölümünə, ürək çatışmazlığına və xərçəngə tutulmasına səbəb olan 15 zərərli qida vərdişi sadalanıb.
Siyahıda ən təhlükəli faktorlardan daha az öldürücü təsir maliklərə doğru çatışmazlıqlar sıralanır.
Medicina.az xəbər verir ki, əgər sizdə də bu siyahıdakı ilk 5 zərərli vərdiş və çatışmazlıq varsa ən pis sonluğa hazır olun.
1.Qidada duzun çoxluğu, xörək duzundan ifrat istifadə
2.Tam taxıldan qidaların olmaması
3.Meyvə azlığı
4.Qoz, çərəz, tumların yeyilməməsi
5.Tərəvəzli qidaların azlığı
6.Omeqa 3 tərkibli balıq və dəniz məhsulları çatışmazlığı
7.Sellüloza azlığı
8.Doymamış yağ turşularının azlığı
9.Paxlalıların az istifadəsi – lobya, mərci, noxud
10.Transyağların dəhşət çoxluğu
11.Kalsium və D vitamini çatışmazlığı
12.Şirin,qazlı içkilərin qəbulu
13.Termiki işlənmiş ət və ət məhsulu – kolbasa, sosis və s
14.Süd məhsulu çatışmazlığı
15.Qırmızı ətin çox yeyilməsi
Əgər sizin qidalanmanızda bu ifratlıqlar və çatışmazlıqlar varsa, təcili rasionunuzu dəyişməlisiz