Qida zəhərlənməsi adətən, yaz və yay aylarında daha çox baş verir. Buna görə belə vaxtlarda qidalanmaya diqqət etmək daha çox vacibdir.
“Medicina” xəbər verir ki, bakteriyalar, viruslar və parazitlər və ya onların toksinləri daxil olmaqla yoluxucu orqanizmlər qida zəhərlənməsinin ən çox yayılmış səbəbləridir. Korlanmış qidalar bu bakteriya və parazitləri bədənə keçirən əsas mənbələrdən biridir.
Qida zəhərlənməsinin əksər növləri aşağıdakı əlamətləri verir:
• ürəkbulanma;
• qusma;
• sulu və ya qanlı ishal;
• qarın ağrısı, sancı
• yüksək hərarət, qızdırma.
Qusma kimi zəhərlənmə simptomu gündə 15 dəfədən çox baş verə bilər, ishal ilə axıntı sulu olur.
İşarələr və simptomlar çirklənmiş qida qəbulundan saatlar sonra və ya günlər, hətta həftələr sonra görünə bilər. Qida zəhərlənməsi nəticəsində yaranan xəstəlik bir neçə saatdan bir neçə günə qədər davam edir.
Tez-tez qida zəhərlənməsinə səbəb olan qidalar:
• Yumurta.
• Süd və süd məhsulları (xüsusilə pasterizə olunmamış süd).
• Balıq, dəniz məhsulları.
• Ət.
• Yumşaq pendir (feta, brie və camembert, mavi pendir və pasterizə olunmamış pendir).
• Tərəvəz və yarpaqlı göyərti, xüsusilə kahı, ispanaq, kələm, kərəviz və pomidor.
• Vetçina, donuz, salami və sosis
• Kök tərəvəzlər, xam cücərtilər (yonca, lobya, yonca və turp tumurcuqları);
• Konservləşdirilmiş yeməklər, pastalar, turşular
• Pasterizə olunmamış şirələr.
Zəhərlənmənin əsas növlərinə qida yoluxucu xəstəliklərin əksəriyyəti üçün cavabdeh olan beş patogen daxildir. Bu növ qida zəhərlənməsi aşağıdakılardır:
• Norovirus
• Salmonella
• Clostridium perfringens
• Campylobacter
• Stafilokokk
Günay Quluzadə