Hansı özəl klinikaya etibar edirsiz? - SORĞU

Qəhvə içəndən sonra panik atak və təşviş

  • 2025.03.26 09:07
  • 312 Baxış
Qəhvə içəndən sonra panik atak və təşviş

Niyə qəhvə panikaya və digər sağlamlıq problemlərinə səbəb olur?

“Medicina” xəbər verir ki, dietoloq İqor Strokov bu məsələ ilə bağlı fikirlərini bölüşüb.

Bir çox insan qəhvəni sevir, çünki bu, onları daha enerjili və ayıq edir.

Bununla belə, qəhvədən əsəbiləşən və həyəcanlananlar da var. Bəs qəhvə içmək dəhşət, qorxu və ya ümidsizlik hissi ilə dolu panik ataklara səbəb ola bilərmi?

Mütəxəssisin sözlərinə görə, insanlar kofe içdikdən sonra narahatlığın artmasından şikayət etdikdə, əksər hallarda bu problem kofenin düzgün qəbul edilməməsi və ya belə insanların qida rasionunun balanslaşdırılmaması ilə bağlıdır.

“Qəhvə sinir sisteminə müsbət təsir göstərir: diqqəti artırır və xoşbəxtlik hormonları olan endorfinlərin istehsalını stimullaşdıra bilər. Qəhvə içdikdən sonra özünüzü pis hiss edirsinizsə, ilk növbədə həyat tərzinizi nəzərdən keçirməlisiniz - kofeini həddən artıq çox qəbul edirsiniz və onu müxtəlif mənbələrdən əldə edirsiniz.

Kofeindən sui-istifadə ümumi bir problemdir, bir çox insan onu ehtiyac duyduğundan daha çox istehlak edir, çünki kofeinin mənbəyi təkcə qəhvə deyil həmçinin, məsələn, çay, şokolad, enerji içkiləri, qazlı içkilərdir.

Kofein mərkəzi sinir sistemi stimulyatorudur. O, diqqətliliyi artırır və ürək döyüntüsünü sürətləndirir, bu da narahatlıq hisslərinə səbəb ola bilər. Kofeinin həddindən artıq dozasının simptomlarına əsəbilik, titrəmə və yuxusuzluq daxildir."

Kofeinə qarşı həssaslıq insandan insana dəyişir və genetika və fərdi bədən funksiyaları ilə müəyyən edilir. Bəzi insanlar kofeinə daha güclü reaksiya verirlər və hətta kiçik miqdarda istehlak etdikdə belə narahatlıq hiss edə bilərlər.


Kofein acqarına və ya yatmazdan qısa müddət əvvəl istehlak edildikdə güclü təsir göstərir. Belə şəraitdə qəbul etmək daxili narahatlığı artıra bilər.
Dietoloq qeyd etdi ki, kəskin panika halları birbaşa qəhvə içmək nəticəsində yarana bilməz. Bu şərtləri pəhrizlə bağlı nəzərdən keçirsək, onda onların səbəbini müxtəlif qida maddələrinin çatışmazlığında axtarmaq lazımdır.

B6, B9 və B12 vitaminlərinin çatışmazlığı (sinir sisteminin işləməsi və əhval-ruhiyyənin tənzimlənməsi üçün xüsusilə vacibdir) qıcıqlanmaya və narahatlığa həssas olur.


Aygün Musayeva