Demək olar ki, böyüklər arasında hər üç nəfərdən biri qəbizlikdən əziyyət çəkir və uşaqların 30% -nin eyni problemi səbəbi ilə həkimə müraciət edilir.
Əksər hallarda bağırsaqları tənbəl və letarji hala gətirən qidalardır.
Bir çox təbii məhsul qəbizliyi aradan qaldıra bilər, digərləri isə əksinə birbaşa qəbizliyə səbəb olur.
Xüsusilə qəbizlik yaradan yeməklər
Tez-tez aşağıdakı məhsullardan birini yeməyi xoşlayırsınızsa bir az diqqətli olun. Bu bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər.
1) Ağ çörək
Ağ unlu qidalarda lif azdır. Onlar əsasən yalnız nişasta və glutendən ibarətdir və həzm sistemini asanlıqla bağlayır.
2) Süd
Süd məhsulları bəzi insanlarda, xüsusən də laktoza qarşı zəif orqanizmlərdə ishal yarada bilər. Ancaq süd əksər hallarda qəbizliyə kömək edir.
3) Ət
Praktik olaraq tərkibi lif ehtiva etmir. Əti yalnız kartof, makaron və ya ağ düyü ilə yesəniz qəbizlikdən əziyyət çəkəcəksiniz. Əksinə, salat və tərəvəzlə qəbulu isə orqanizmi xeyli rahatladacaqdır.
4) Yumurta
Sərt qaynadılmış yumurta qəbizliyə səbəb ola bilər. Əgər bunu da yeməyi sevirsinizsə, o zaman çörəklə deyil, salat və ya tərəvəz yeməyi ilə yeyin. Bu qidalar yumurtalarda quruluq və aşağı lif tərkibini kompensasiya edirlər – balans yaradırlar.
5) Ağ düyü
Tərkibində az lif var, çünki istehsal zamanı xarici təbəqələri çıxarılır. Qeyd edək ki, qəhvəyi düyü ağ düyünün tərkibi ilə müqayisədə daha əhəmiyyətli maddələrlə zəngindir.
6) Qara çay
Çox uzun müddət dəm almış qara çay bağırsaq möhkəmləndirici xüsusiyyətə malikdir. Əgər qəbizliyə meyllisinizsə və qara çayı çox sevirsinizsə, çayınızı üç dəqiqədən çox dəmləməyin
İshal üçün bir vasitə istəyirsinizsə, o zaman 8-10 dəqiqə ərzində dəmlənmiş qara çay istifadə edin.
7) Xurma
Yetərincə yetişməmiş xurma yeyirsinizsə, tərkibindəki maddələr bağırsaq hərəkətliliyini yavaşlatır. Bu da öz növbəsində qəbizliyə səbəb olur.
Unutmayın ki, bunlar nisbidir, orqanizmə görə dəyişə bilə.Adları çəkilən məhsullar heç də hər zaman hamıda qəbizliyə səbəb olmur. Qəbizliyə həyat tərzi çox təsir edir. Məsələn, çox hərəkətdə olan və kifayət qədər su içən bir insan, günün çox hissəsini oturub az maye içən adamdan fərqli olaraq bu qidaları rahatlıqla yeyə bilər.