Tərkibində çox miqdarda nitratlar olması səbəbindən qarpız orqanizmdə həyati vacib oksigenin səviyyəsini salır və bədənə zərər verə bilir.
“Medicina” xəbər verir ki, həkim Yekaterina Solomatinanın sözlərinə görə, qapızın təhlükəli təsir etməsinin əlamətləri var.
“Qarpızın bərk hissəsini, qabığın altındakı hissəini yemək olmaz. Məhz o hissədə zərərli maddələr çox yığılır. Pis qarpızın üzərində ağ-sarı ləkələr olur. Əgər qarpızın içi çox əlvan qırmızıdırsa, yeməyin, çünki ona rəngləndirici vurula bilər.
Belə qarpızlar uşaqlara, hamilələrə, diabet xəstələri, sidik kisəsi və daşları olan, prostat vəzinin adenoması olan kişilərə, ürək-damar sistemi xəstəlikləri olanlara pis təsir edir və vəziyyətləri pisləşə bilər.
Belə qarpızların tumları da sağlamlığa faydalı deyil və atılmalıdır”.
Aygün Musayeva