Orqanizmdəki köp bütün orqanlara diskomfort bəxş edir. Köpü aradan qaldırmaq üçün mütləq səbəblərini tapmaq lazımdır.
“Medicina” xəbər verir ki, həkim Dilara Lebedevanın sözlərinə görə, qarındakı köp yaranmasına əsas 5 səbəb var.
Ağzını çox açır, hava udursan – Ayaqüstü yemək, yemək yeyərkən danışmaq, pis çeynənmiş yeməklər, qazlı içkilər şişkinliyə səbəb olur.
Süd problemləri. Laktozaya qarşı dözümsüzlük. Süd şəkəri bağırsaqlara daxil olur və köp yaradır.
Kələm, turp kimi qidalar yemək. Fakt budur ki, onlarda hidrogen sulfid yayan kükürd birləşmələri var. Nəzərə alın ki, problemlər təkcə bu məhsulların çoxluğundan deyil, həm də laktozanın tam udulmasına imkan verən qeyri-sağlam mədə-bağırsaq traktından yaranır.
Zədəli mikrobiota. Müəyyən problemlər zamanı sürətlə CO2, hidrogen sulfid, metan buraxan patogen mikrofloranın kəskin böyüməsi başlayır. Bu şərti patogen mikroflorası həmişə bədəndə yaşayır, lakin sağlam mədə-bağırsaq traktında sakit oturur. Pozulmaya səbəblər: antibiotiklərin nəzarətsiz istifadəsi, xroniki stress və sürətli karbohidratların çox yeyilməsi.
Qıcıqlanmış bağırsaq sindromu. Bu, yoğun bağırsağın hərəkətliliyinin pozulmasıdır. Səbəb sinir, əsəbdir. Nüanslar fərqli ola bilər, lakin problemlərin mənbəyi qeyri-sağlam mədə-bağırsaq traktıdır.
Günay Quluzadə