Bəzi qidalar, əslində təhlükəli olsalar da, sağlam qida kimi şöhrət qazanırlar. Məsələn, təzə sıxılmış şirə içmək sağlamlığınız üçün çox zərərlidir.
“Medicina” xəbər verir ki, endokrinoloq Zuxra Pavlovanın sözlərinə görə, söhbət portağal şirəsindən gedir. Bir stəkan içki üçün orta hesabla iki-üç portağal lazımdır. Üstəlik, adətən insanlar sitrus meyvələrini bu miqdarda yemirlər. Şirədə praktiki olaraq, heç bir qiymətli lif qalmır.
Bu arada, qlükoza və fruktozanın qana daxil olma sürətini yavaşlatan lifdir.
“İnsan bir stəkan şirə içəndə dərhal asanlıqla həzm olunan sadə karbohidratların yükünü alır. Bu karbohidrat mübadiləsinə və qaraciyər metabolizminə zərər verir.
Maraqlıdır ki, biz eyni Coca-Cola-nı zərərli hesab edirik. Ancaq bu limonadın 100 mililitrini və portağal suyunun 100 mililitrini müqayisə etsəniz, onların tərkibindəki şəkərin miqdarı təxminən eyni olacaq.
Buna görə də şirələrdən çoxlu miqdarda fruktoza qəbul etmək vərdişi alkoqolsuz qaraciyər yağlanması xəstəliyinə - hepatoza səbəb ola bilər. Çox yüksək dozada fruktoza da metabolik sindromun, diabetin, ürək və damar xəstəliklərinin və podaqranın inkişafına səbəb ola bilər. İsti yay havalarında çoxlu su içmək olmaz. O da orqanizmə mənfi təsir göstərir”.
Aynurə Məmmədova