Damarlarda qan laxtalanması müxtəlif səbəblərdən baş verə bilər. Lakin bunun aradan qaldırılması üçün alternativ yollar var.
Həddindən artıq laxtalanmış qan ilə mübarizə aparmağa kömək edən məhsullardan biri aspirindir.
Onun əsas komponenti asetilsalisil turşusudur. Salisilatlar güclü iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir, qanı duruldur.
“Medicina” xəbər verir ki, bəzi təbii məhsullarda da bu turşu var. Ona görə onlar qanı durulaşdırmağa alternativ ola bilər.
Moruq - Tərkibində təbii asetilsalisil turşusu var. Eynilə aspirində olduğu kimi, uzun müddətdir ki, özünü durulaşdırıcı agent kimi təsdiqləyir.
Kətan yağı - Sadəcə olaraq, çoxlu doymamış yağ turşularının və E vitamininin tərkibində çempiondur. Bu da damarların elastik olmasına imkan verir və xolesterol lövhələrinin məhvinə kömək edir.
Yağlı balıq növləri - Tərkibində əsas amin turşuları var və aterosklerotik formasiyaları gücləndirən tromboksan səviyyəsini azaldır.
Sarımsaq - Güclü antioksidantdır, qan laxtalarının rezorbsiyasını təşviq edir, iltihabı azaldır.
Pomidor - Onların tərkibindəki likopen xolesterol səviyyəsini normallaşdırır və qan damarlarının divarlarını gücləndirir.
Xurma - Bu meyvənin tərkibindəki flavonoidlər və antioksidantlar qanı seyreltmək və xolesterolu azaltmaq üçün əladır.
Zəncəfil, sarıkök və darçın - Kumarin ehtiva edən üç böyük ədviyyatdır. Laxtalanmanın qarşısını alan və aydın antioksidant təsir göstərən bir maddədir.
Bal - Daimi istifadəsi ilə qan və qan damarlarına aydın təsir göstərir.
Vitamin C - Kələm, o cümlədən duzlu kələm, bütün sitrus meyvələrində çoxlu C vitamini var. Bu qan və damarların keyfiyyətini yaxşılaşdırır.
Həmçinin alma, kivi, qarpız, ərik qurusu, xurma, bibər, turp, badam və qara çay qan durulması üçün mükəmməldir.
Günay Quliyeva