Qan damarlarını zədələnməkdən qoruyan qidalar

  • 2024.07.23 14:28
  • 715 Baxış
Qan damarlarını zədələnməkdən qoruyan qidalar
Bədənin ən vacib sistemlərindən biri qan damarlarıdır. Onlar qida maddələrinin, oksigenin çatdırılmasında, həmçinin tullantıların çıxarılmasında iştirak edirlər.

Bu incə tənzimlənmiş sistemin pozulmasının qarşısını almaq üçün pəhrizinizə sağlam yağlarla zəngin qidalar əlavə etmək, eləcə də qeyri-sağlam qidaların (yüksək miqdarda duz, şəkər, doymuş yağlar və trans yağlar) qəbulunu azaltmaq vacibdir.

Medicina.az xəbər verir ki, kardioloq, tibb elmləri doktoru Lyudmila Salamatina “Health-food.rf”ə müsahibəsində qeyd edib ki, ateroskleroz kimi damar xəstəlikləri qidalanma ilə sıx bağlıdır.

“Qan tədarükünə cavabdeh olan orqan olan damarların divarlarına təhlükəli yağların çökməsi nəticəsində bir çox xəstəliklər yaranır.

Bir tədqiqatda elm adamları çərəzlərlə zənginləşdirilmiş Aralıq dənizi pəhrizinə riayət edənlərin beş il ərzində ateroskleroz riskinin 28% azaldığını aşkarlayıblar.

Pəhrizə zənginləşdirilmiş təbii zeytun yağı daxil edilərsə, bu rəqəm 31%-ə yüksəlir”, - deyə həkim qeyd edib.

Onun sözlərinə görə, bu pəhriz ürək-damar xəstəliklərinin inkişafı və vaxtından əvvəl ölüm riskinin 10% azalması ilə əlaqələndirilir:

“Həmçinin, bitki əsaslı qidaların üstünlük təşkil etdiyi bir pəhrizə əməl etmək; qırmızı ət, süd məhsulları və doymuş yağları az istehlak etmək könüllülər arasında bütün səbəblərdən ölüm hallarını 8% azaldıb.

Alimlər həftədə bir və ya iki dəfə balıq, gündə 30 qram duzsuz çərəz yeməyi, qırmızı ət istehlakını həftədə 350-500 qrama endirməyi tövsiyə edirlər”.

Mütəxəssis xatırladıb ki, yağlı qidaların tərkibində olan Omeqa-3 turşuları olmadan damar divarlarının daralması və rahatlaması, qanın laxtalanması və sağlamlıq və uzunömürlülüklə əlaqəli digər proseslər pozulur.

“Kətan toxumu və yağı, qoz və balıq ən yaxşı Omeqa-3 mənbələri arasındadır”.


Aysel