Damarlarda yağ, xolesterin və kalsium damarları tıxayaraq qan dövranı problemləri, insult, infarkt və ya böyrəklərin zədələnməsi riskini artırır.
Yüksək qan təzyiqi, şəkərli diabet, piylənmə, həddindən artıq nikotin və spirtdən başqa, əsas səbəblərdən biri qeyri-sağlam qidalanmadır.
“Medicina” xəbər verir ki, kardioloq Oleq Vorfolomeyin sözlərinə görə, damarların daralması və ya hətta tıxanması maneə törədir.
Qan damarlarını bağlayan qidaların siyahısında işlənmiş ət birinci yerdədir.
“Qırmızı ət damarların kalsifikasiyasına kömək edir. Duzlanma və ya fermentasiya yolu ilə konservləşdirilmiş, emal edilmiş ətlərdən də çəkinmək lazımdır.
Çəkilmiş ətdən hazırlanmış kolbasa, salam, bastırma, vetçina və ya burger kimi işlənmiş ətlərdə duz, şəkər, konservantlar və əlavələr, doymuş yağ turşuları yüksəkdir.
Yüksək yağlı süd məhsulları - xüsusilə yağlı pendir, kərə yağı və tam süddə də yüksək miqdarda doymuş heyvani yağ turşuları var. Ona görə də kərə yağı, yağlı kəsmik, qaymaq, qatılaşdırılmış süd və qaymaq kimi süd məhsulları nadir hallarda yeyilməli və ya menyudan tamamilə çıxarılmalıdır.
Un məhsulları və şirniyyatlar – menyuda mümkün qədər azaldılmalıdır. Çünki bu məhsullarda demək olar ki, sağlam lif yoxdur, lakin çoxlu trans yağlar, təmizlənmiş ağ un və sənaye şəkəri var.
Bu qarışıq bədəndəki damarların iltihabına və tıxanmasına kömək edir. Xüsusilə şəkər iltihablıdır və uzun müddət ərzində damar divarlarına zərər verə bilər.
Kartof fri və çipsilər – qan damarlarını bağlayan qidalar siyahısında qızardılmış qidalar da var. Bu xüsusilə yağın dəfələrlə və güclü qızdırılması zamanı iltihab əleyhinə trans yağların əmələ gəlməsi ilə bağlıdır”.
Aynurə Məmmədova