Hər səkkiz qadından biri rasionunda vacib bir qida maddəsini əskik edə bilər. Bu da gözlərə bir başa təsir edir.
“Medicina” xəbər verir ki, orqanizmdəki digər orqanlar kimi, gözlər də yediyimiz yeməklərdən təsirlənə bilər.
Mütəxəssislərin sözlərinə görə, zeaksantin retinanın mərkəzində üstünlük təşkil edən qida maddəsidir, lutein isə göz boyu daha bərabər paylanır. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, lutein və zeaxanthin korluğa səbəb ola biləcək yaşa bağlı makula degenerasiyası riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Digər tədqiqatlar göstərib ki, bu qidalar katarakta olan insanlarda görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.
Riboflavin, vitamin B2-nin gözləri və sinir sistemini sağlam saxlamağa kömək etdiyi bilinir.
Riboflavinin çatışmazlığının gecə korluğuna səbəb ola biləcəyini göstərən elmi araşdırma var. Həmçinin dəmirlə səhv davranma gecə korluğu ilə əlaqələndirilə bilər.
B2 vitamini B vitamininin səkkiz növündən biridir. Onu süd, yumurta və pendir kimi müxtəlif qidalarda tapmaq olar. Ancaq qida ilə kifayət qədər almadıqda əlavələr içə bilərsiz.
Aynurə Məmmədova