Qadın orqanizmində bütün orqanların və sistemlərin düzgün işləməsini təmin etmək üçün müəyyən komponentlərə ehtiyacı var.
“Medicina” xəbər verir ki, vitaminlər, mikroelementlər, minerallar və qidalar hər bir qadının pəhrizində olmalıdır. Xüsusən 30 yaşdan sonra ciddi defisit yaşana bilər.
Vitamin C - İmmunitet sistemi, bu vitamini istehlak edərkən, bakteriyalara və zərərli amillərə qarşı müqavimət göstərmək üçün lazımdır. C vitamini olmadan bədənin mikroblara qarşı müqavimət göstərməsi, stresə, sərbəst radikallara qarşı mübarizə aparmaq çətindir. Vitaminin əsas mənbələri qidalardır: pomidor, kartof, bibər, kivi, sitrus meyvələri, çiyələk.
Vitamin E - Qadınların gözəlliyini və gəncliyini qorumaq üçün çox vacibdir. Onun sayəsində qocalma prosesi yavaşlayır. O cümlədən mədənin işi dəstəklənir. Fındıq yağı, buğda cücərtisi, digər qoz-fındıq, balıq yağı, toxum yemək faydalıdır.
Vitamin D - Hər yaşda bir qadın bu elementi istehlak etməlidir. Xüsusilə yaşlılar üçün lazımdır, çünki sümüklərin gücünü və funksionallığını qoruyur. Vitamin üçün tez-tez günəşdə olmaq, süd, balıq, yumurta istehlak etmək lazımdır.
Vitamin A - beta-karotinlər sümüklərin və yumşaq toxumaların daha güclü olmasına imkan verir. Buna görə qadının sağlamlığı güclü olacaq. Ərik, balqabaq, kök, qarpız və digər bu kimi məhsullar bu maddə ilə zəngindir.
Vitamin B6 - Çox vaxt bir ginekoloqa baş çəkdikdən sonra qadınlara fol turşusu və ya B6 vitamini kursu içmək təyin olunur. Qadın orqanizmi, xüsusən də sinir, immunitet sistemi üçün son dərəcə zəruridir. O, həmçinin qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalını yaxşılaşdırır. Daha çox çiyələk, qarpız, lobya, ispanaq, kələm, taxıl, yumurta istehlak etmək faydalıdır - bu komponent hər yerdə var.
B vitaminləri - ümumiyyətlə, bütün B vitaminləri, xüsusən də B6 və B12 haqqında unutmayın. Birincisi haqqında artıq danışdıq. Amma ikincisi maddələr mübadiləsi, zülal sintezi üçün vacibdir. Onu tam olaraq qatıq, pendir, balıq, yağsız ət, yumurtada tapa bilərsiniz.
Dəmir - ən vacib komponentdir. Xanımlar üçün bu, əsəbilik, çaşqınlıq və yorğunluğu aradan qaldırmağa kömək edəcək enerji mənbəyidir. Buna görə daha çox yağsız ət, qızılbalıq, lobya, yarpaqlı tərəvəzlər yeyin.
Aynurə Məmmədova