Pomidor şirəsi qan damarlarında yaranan tıxanaqları həll edir. Həmçinin xərçəngə qarşı mübarizə aparan tərəvəzdir.
“Medicina” xəbər verir ki, pomidor şirəsi insan orqanizmini sözün əsl mənasında sağaldan içki hesab olunur. Pomidorlarda immunitet üçün güclü dəstək rolunu oynayan çoxlu sayda maddə var.
Pomidor şirəsinin tərkibindəki A vitamininin miqdarına görə kök nektarına layiqli rəqibdir və askorbin turşusunun miqdarı bəzən bəzi sitrus meyvələrini üstələyir.
Pomidor şirəsinin qida dəyəri və kalori miqdarı (100 qr başına) aşağıdakı kimidir:
• karbohidratlar - 3,53 q;
• zülallar - 0,85 q;
• yağlar - 0,29 q;
• kalori miqdarı - 100 ml üçün 17 kkal.
Pomidor şirəsinin tərkibində bir çox vitamin A, B3 və B4, eləcə də C. Böyük dozada sink ilə kalium, natrium, maqnezium, kalsium və dəmir var.
Pomidor şirəsinin faydalarını təqdim edirik:
• metabolik prosesləri sabitləşdirir, kanserogenlərin orqanizmə dağıdıcı təsirinin qarşısını alır;
• mövcud antitümör toxunulmazlığını aktivləşdirir, hüceyrələrin mutasiyaya uğramasının, onkologiyaya çevrilməsinin qarşısını alır;
• serotonin istehsal edir, mərkəzi sinir sistemini sakitləşdirməyə kömək edir;
• selikli qişaları infeksiyadan qoruyur;
• qanı incələşdirir, hemoglobinin artmasına kömək edir, damarlarda aterosklerotik lövhələri həll edir;
• kapilyarları gücləndirir, saç və dəriyə faydalı təsir göstərir;
• həm kişilərdə, həm də qadınlarda reproduktiv sistemin fəaliyyətini yaxşılaşdırır;
• mədə-bağırsaq traktının işini normallaşdırır, bağırsaq hərəkətliliyini stimullaşdırır, qəbizlikdən əziyyət çəkən insanlara kömək edir.
Pomidor şirəsi həmçinin antioksidant təsirə malikdir ki, bu da ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır və qocalmanın qarşısını alır, dərini daha elastik edir.
Günay Quliyeva