Alimlər sübut ediblər ki, piylənmə insanın xərçəngə tutulma riskini xeyli artırır. Hansı xərçəng növləri piylənmədə ən böyük təhlükə yaradır?
Arıqlamaqla riski azalda bilərsinizmi? “Medicina” xəbər verir ki, endokrinoloq Yelena Maslova alimlərin piylənmə ilə xərçəng epidemiyasının sürətlənəcəyini bildirib.
Araşdırmalara görə, ABŞ-da xərçəng faktlarının təxminən 18%-i və xərçəngdən ölüm hallarının 16%-i piylənmə, oturaq həyat tərzi, alkoqoldan sui-istifadə və qeyri-sağlam qidalanma ilə əlaqədardır.
Piylənmədə hansı xərçəng növlərinə daha çox rast gəlinir?
Döş xərçəngi (postmenopozal qadınlarda).
Kolorektal xərçəng (kolon və düz bağırsaq).
Endometrium, yemək borusu, öd kisəsi xərçəngi.
Böyrəklərin, qaraciyərin, yumurtalıqların, mədəaltı vəzinin şişləri.
Mədə xərçəngi, tiroid xərçəngi.
Arıqlamaq riskləri azalda bilərmi?
Amerika Xərçəng Cəmiyyətinin alimləri 17 il ərzində obez insanları izləyiblər: bir qrup bariatrik əməliyyat keçirib, digəri isə yox.
10 ildən sonra xəstələr nəzarət qrupuna nisbətən orta hesabla 17% az xərçəng olublar. Ancaq əsas odur ki, onlarda xərçəng diaqnozu qoyulma ehtimalı daha az idi və onlarda ölüm nisbəti, xüsusən də endometrial xərçəngdən daha az idi. Üstəlik, 20% və ya daha çox çəki itkisi daha yaxşı təsir göstərdi.
Balanslaşdırılmış bəslənmə və müntəzəm idmanla həyat boyu sağlam çəkini qoruyun. Əgər artıq çəki varsa, bir mütəxəssislə məsləhətləşin: endokrinoloq və ya qidalanma mütəxəssisi.
Onlar sizə çəkinizi düzəltməyin ən yaxşı yolunu seçməyə kömək edəcəklər: həyat tərzinin dəyişməsi və dərman terapiyasından tutmuş cərrahi müalicəyə qədər.
Aygün Musayeva