Qripin qarşısını almağa kömək edən bəzi qidalar immunitet sistemini gücləndirir və orqanizmi viruslardan qoruyur.
Medicina.az qripin qarşısını ala biləcək bəzi qidaları təqdim edir:
1. Tərkibində C vitamini olan qidalar
Portağal, limon və qreypfrut kimi sitrus meyvələri
Kivi və çiyələk
Bibər (xüsusilə qırmızı bibər)
Brokoli və ispanaq
Vitamin C immunitet sistemini gücləndirir və bədəni infeksiyalardan qoruyur.
2. Zəncəfil
Zəncəfil iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir və soyuqdəymə əlamətlərini aradan qaldırmağa kömək edir. Çay dəmləməklə içə bilərsiniz.
3. Sarımsaq
Sarımsaq antiviral və antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir. Bu, qripə qarşı qoruyucu təsirləri artırır.
4. Qatıq və kefir (Probiyotiklər)
Qatıq və kefir kimi probiotiklərlə zəngin qidalar bağırsaq florasını balanslı saxlayaraq immunitet sisteminin güclənməsinə kömək edir.
5. Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
İspanaq, kələm və pazı kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər vitamin və minerallarla zəngindir. Onların tərkibində xüsusilə A, C və E vitaminləri var və immunitet sistemini dəstəkləyir.
6. Bal
Bal təbii antibakterial və antiviral qidadır. Xüsusilə öskürək və boğaz ağrısı kimi simptomları aradan qaldırır.
7. Badam və digər qoz-fındıq
Badam immunitet sistemini dəstəkləyən E vitamini ilə zəngindir. Digər qoz-fındıqların tərkibində sink kimi immuniteti gücləndirən minerallar da var.
8. Sarıkök
İltihab əleyhinə və antioksidant xüsusiyyətlərə malik olan sarıkök orqanizmin viruslarla mübarizəsinə kömək edə bilər.
9. Toyuq şorbası
Toyuq şorbası tənəffüs yollarını açır və iltihab əleyhinə təsir göstərir.
10. Yaşıl çay
Yaşıl çay tərkibindəki yüksək antioksidant tərkibi ilə immuniteti gücləndirir və orqanizmi infeksiyalara qarşı qoruyur.