Medicina.az sizə bu dəfə Omega-6 və faydaları haqqında yazı təqdim edir.
Omega-6 yağ turşuları orqanizmdəki bir çox prosesin normal gedişini tənzimləyən ən vacib elementidir. Omega-6-nın ən vacib funksiyalarından biri hüceyrələri xarici zərərlərdən qorumaq və təbii maneəni gücləndirməkdir. Bundan əlavə, bu yağ turşuları qan təzyiqini normallaşdırır və ürək-damar sisteminin fəaliyyətinə faydalı təsir göstərir. Omega-6'nın digər bir faydalı xüsusiyyəti, antiinflamatuar və antiallergik təsir göstərən ən əhəmiyyətli maddələrin sintezidir. Orqanizm öz-özünə omeqa-6 istehsal edə bilmədiyi üçün onları yalnız yeməkdən ala bilərik.
Omega-6 omega-3 ilə tandemdə daha təsirlidir, buna görə məhsulların tərkibini birləşdirmək daha yaxşıdır. Aşağıda omega-6 yağ turşuları yüksək olan qidaların siyahısı verilmişdir.
Qoz
Qoz müxtəlif qida maddələrinin anbarıdır. Omega-6 ilə yanaşı, lif, mis, fosfor və maqneziumun əsas hissəsini ehtiva edir. Ara öyünü olaraq bir ovuc qoz yemək yediklərinizin faydasını və qida dəyərini artırmaq üçün əla vasitədir. Az miqdarda sıyıq, salat və ya isti yeməklərə də əlavə etmək faydalı olacaqdır.
Günəbaxan tumları
Hamımıza tanış olan toxumlar yalnız vacib yağ turşuları ilə deyil, həm də antioksidanlar kimi fəaliyyət göstərən və hüceyrələri zərər, iltihab və xroniki xəstəliklərin meydana gəlməsindən qoruyan E vitamini və selenium kimi vacib vitamin və minerallarla zəngindir. Toxumlar salat, taxıl və ya bişmiş məhsullara əlavə edilə bilər.
Fıstıq yağı
Menyunuza əla bir əlavə , zəngin qida tərkibinə malik məhsuldur. Tərkibində sağlıqlı yağlar, bitki mənşəli zülallar və bir çox əlavələr var: E vitamini, manqan və s. Lakin, fıstıq yağının çox yüksək kalorili bir məhsul olduğunu unutmayın. Gündəlik kalori qəbulunu keçməmək üçün ən az miqdarda sevdiyiniz yeməklərə əlavə edin.
Avokado
Bu yaşıl meyvə orqanizm üçün zəruri olan çox sayda vitamin, mineral elementlərinin anbarıdır. Yeri gəlmişkən, həm omega-3, həm də omega-6 ehtiva edir. Səhər yeməyinizə, yumurtalara və salatlara avokadolar əlavə edin. Avokado yağına da diqqət yetirməyi məsləhət görürük. Bu, məsələn, günəbaxan və ya zeytun yağı ilə eyni bitki yağıdır, lakin bir əlavə üstünlüyü ilə: avokado yağı çox yüksək tüstü istiliyinə malikdir, buna görə oksidləşmir və yüksək temperaturda parçalanmır. Qızartmaq və bişirmək üçün istifadə edilə bilər (faydalı xüsusiyyətlərini itirməyəcəkdir).
Yumurta
Omega-6 yağ turşularına əlavə olaraq, yumurta tərkibində protein, selenium və digər qidalar var. Səhər yeməyinə (hər hansı bir formada) yumurta əlavə edin - bütün gün üçün enerji artımı təmin olunacaq.
Badam
Bu inanılmaz dərəcədə sağlıqlı olan məhsul yalnız yağ turşuları ilə deyil, bitki zülalı, E vitamini, manqan, maqnezium və lif ilə də zəngindir.
Keşyu
Bu şirin qoz bir çox insanın sevimli qidasıdır. Bitki mənşəli protein, mis, maqnezium və fosforla zəngindir. Əla salat hazırlaya bilərsiniz: bunun üçün qoz-fındıqları bir gecədə isti suda isladın və qurudulmuş otlar və bir az yoqurtla blenderdə qarışdırın.