Fındıq zövq alaraq yediyimiz ləzzətli çərəzlər sırasındadır. Bəs bu çərəzin sağlamlığa faydaları haqqında nə bilirik?
Mediciina.az bu möcüzəvi qidanın bilmədiyiniz faydalarını təqdim edir:
Sinirləri gücləndirir: Fındıq B vitaminləri ilə zəngindir. Bu vitaminlər sinir sisteminin sağlam işləməsi üçün lazımdır.
Diabet riskini azaldır: Fındığın tərkibindəki lif və yağ turşuları qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir. Bu, diabet riskini azaldır.
Xolesterolu azaldır: Fındıqdakı mono doymamış yağ turşuları LDL (pis) xolesterolu azaltmağa və HDL (yaxşı) xolesterolu yüksəltməyə kömək edir.
Xərçəngdən qoruyur: Fındığın tərkibindəki antioksidantlar sərbəst radikalların yaratdığı hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır. Bu da xərçəngdən qorunma təmin edir.
Qəbizliyin qarşısını alır: Fındıqdakı lif bağırsaq hərəkətlərini tənzimləməyə və qəbizliyin qarşısını almağa kömək edir.
Yaşlanmanın qarşısını alır: Fındığın tərkibindəki antioksidantlar və E vitamini dəri hüceyrələrini qocalmadan qoruyur.
Gündə bir ovuc (təxminən 30 qram) fındıq istehlak etmək sağlamlıq üçün faydalıdır.
Aygün M