Erkən yetişən qarpızlar gübrələr səbəbindən yüksək dozada kimyəvi maddələrlə zəngindir.
“Medicina” xəbər verir ki, mövsümdən əvvəl satışa çıxan qarpızlar ciddi sağlamlıq problemlərinə, o cümlədən infarktlara səbəb ola bilər. Amansız istismar zamanı yer pisləşir. Belə şəraitdə yetişdirilən qarpızlarda selitra yüksək olur.
Selitra əvvəlcə nitrata, sonra nitritə, sonra isə kanserogen nitrosaminə çevrilir.
Eyni zamanda, nitratlar qan damarlarını genişləndirir, hemoqlobini qeyri-aktiv formaya çevirir, hipoksiyaya səbəb olur və orqanizmdə metabolik proseslərin pozulmasına kömək edir.
Erkən nitrat qarpızları səbəbiylə mümkün pozğunluqlar infarkt, astma, dölün boğulması və hamilə qadınlarda dölün erkən düşməsinə səbəb ola bilər.
Yaşlılar, hamilə qadınlar üçün ən təhlükəli keyfiyyətsiz qarpızlardır.
Qarpızlarda bunlara diqqət yetirmək lazımdır:
• qarpızın içi bənövşəyi bir rəng ilə parlaq qırmızıdır
• liflər ağ deyil, sarımtıldır.
Günay Quluzadə