Hansı özəl klinikaya etibar edirsiz? - SORĞU

Nəyə görə kollagen ehtiyatını doldurmalıyıq? – 10 mənbə

  • 2025.02.21 19:49
  • 232 Baxış
Nəyə görə kollagen ehtiyatını doldurmalıyıq?  – 10 mənbə


Pəhrizinizə kollagen istehsalını stimullaşdıran qidaların daxil edilməsi sağlam dərini, oynaqları, sümükləri və həzm sistemini qorumaq üçün ən təsirli bir yoldur.


“Medicina” xəbər verir ki, kollagen insan orqanizmində birləşdirici toxumanın əsasını təşkil edən vacib zülallardan biridir. Dərinin elastikliyinə, oynaqların möhkəmliyinə, saç və dırnaqlara, sümüklərin və qığırdaqların bütövlüyünə cavabdehdir.


Yaşla orqanizmdə kollagen istehsalı azalır, bu da qırışlara, oynaqların hərəkətliliyinin azalmasına və yaşa bağlı digər dəyişikliklərə səbəb olur. Pəhrizinizə kollagenlə zəngin qidaları daxil etməklə bu proseslərin gedişatını ləngidə bilərsiz:


Kollagen bədəndəki bütün zülalların təxminən 30%-ni təşkil edir.
Bundan əlavə, kollagen qığırdaqların əsas tərkib hissəsidir, oynaqları aşınma və qurumaqdan qoruyur və kalsiumla birləşdikdə sümükləri daha güclü və zədələrə qarşı daha davamlı edir. Bədəndə onun bolluğu saç və dırnaqların böyüməsinə kömək edir, həmçinin həzmi yaxşılaşdıra və iltihabi prosesləri riskini azaldır.

Kollagen heyvanların orqanizmində sintez olunan zülal olduğundan heyvan mənşəli məhsullarda olur.

Onun əsas mənbələri bunlardır:


Sümük bulyonu: Sümüklər, qığırdaqlar və bağlar uzun müddət qaynadılanda bulyona kollagen buraxılır və bu zülalla zəngin olur:

Yağlı balıq: skumbriya, siyənək, qızılbalıq və digər yağlı balıq növləri yalnız kollagen deyil, həm də onun daha yaxşı mənimsənilməsinə kömək edən omeqa-3 yağ turşularını ehtiva edir;

Toyuq ayaqları, donuz qulaqları və birləşdirici toxuma ilə zəngin olan digər hissələr kollagenlə zəngindir.

Yumurtalar: onların tərkibində kollagen sintezi üçün lazım olan amin turşusu olan prolin var;

Jelatin: kollagenin törəməsidir

Vitamin C: kollagenin sintezində əsas rol oynayır, sitrus meyvələrində, kividə, bolqar bibərində, brokkolidə və giləmeyvələrdə olur.
Kükürd: sarımsaq, soğan, yumurta, kələmdə olan kollagenin istehsalı üçün lazımdır.

Sink: həmçinin dəniz məhsulları, qoz-fındıq, toxum, paxlalı bitkilərdə mövcud olan kollagen sintezini təşviq edir.

Amin turşuları: kollagen istehsalı yumurta, süd məhsulları, balıq və ətdə olan prolin və lizin tərəfindən stimullaşdırılır.

Fiziki cəhətdən aktiv olun, çünki müntəzəm məşq qan dövranını yaxşılaşdırır və bununla da kollagen istehsalını stimullaşdırır.


Aygün Musayeva