Kəsmik normalda nə qədər yeyilməlidir ki, kalsiumun miqdarı yetərli olsun?
Endokrinoloq Olqa Pavlova yağın kalsiumun udulmasına necə təsir etdiyini açıqlayıb. Onun sözlərinə görə, kalsiumun daha yaxşı udulması üçün əlavə yağa ehtiyacı olduğuna dair heç bir sübut yoxdur.
Kəsmikdə bitki yağı varsa, onun iştirakı ilə kalsiumun bir hissəsi həll olunmayan kalsium sabunlarına çevrilə bilər. Buna görə də sağlamlığımız üçün yararsızdır.
Kalsiumun yaxşı mənimsənilməsi üçün vitamin D3, maqnezium və fosfor lazımdır. Bütün bu elementlər kəsmiyin özündə olur. Onu qoz-fındıq ilə birləşdirmək kəsmikdən kalsiumun udulmasını yaxşılaşdırmağa kömək edəcək (püstə, badam, şam və qoz, fındıq idealdır).
Bu gün bir çox insan D3 vitamini əlavələri qəbul edir. Bu xüsusilə ildə çox günəşli günlərin olmadığı günlər üçün aktualdır.
Qəbul vaxtına gəlincə, kəsmik qəbulu üçün ən uyğun vaxt günün birinci yarısı, səhərdir. Bu süd məhsullarının yüksək qlisemik indeksi ilə bağlıdır. Onlar insulin artımını təhrik edir.
Əgər kəsmiyi axşam vaxtı qəbul edirsinizsə, o zaman iştah artımına səbəb olacaq. Buna görə kəsmiyi,qozu və findığı səhər qəbul etsəniz daha yaxşı olar.
Aynurə Məmmədova