Yağların tərkibindəki trans yağ qatqıları artıq heç kimə sirr deyil.
Məlumdur ki, marqarin xüsusi qidalanma emalından keçən bitki yağından hazırlanır ki, bu da bərk məhsul əldə etməyə imkan verir. Məhz maye yağın bərkidilməsi zamanı trans yağlar, yəni trans yağ turşuları əmələ gəlir.
Çox miqdarda trans yağ yemək ürək-damar xəstəliklərinin yaranmasına səbəb olduğu üçün həkimlər tərəfindən qınanılır. Bu səbəbdən trans yağların mənbəyi kimi marqarini təhlükəli məhsul adlandırırdılar.
“Medicina” xəbər verir ki,diyetoloq Aleksey Kalinçevin sözlərinə görə, marqarin xüsusi emaldan keçən bitki yağından hazırlanır ki, bu da bərk məhsul əldə etməyə imkan verir.
Marqarinin müasir istehsalı onu zərərli yağlardan təhlükəsiz səviyyəyə qədər təmizləməyə imkan verir. Trans yağların tərkibinə görə, belə marqarin kərə yağından daha faydalıdır.
Yeni texnologiyalar marqarinlərdəki trans-izomerlərin tərkibini 2%-ə qədər azaltmağa imkan verir. Lakin kərə yağında təbii trans-izomerlər var, onların əmələ gəlməsi heyvanların qidalanmasının xüsusiyyətləri ilə bağlıdır. Onların miqdarı 8%-ə çata bilər.
Tərkibində xolesterol və doymuş yağlar kimi daha az komponent var ki, onların yalnız məhdud miqdarda istehlak edilməsi tövsiyə olunur”.
Günay Quluzadə