İydə çəyirdəkli kiçik meyvədir. Novruzda gündəmə gəlir, lakin onu ilboyu yemək lazımdır.
Təkcə meyvəsi yox, yarpaqları da faydalıdır.
Medicina.az bu möcüzə meyvənin bilmədiyiniz faydalarını təqdim edir.
İydə digər bitkilərdən fərqli olaraq azotu köklərində depolayır. Bunun sayəsində o istənilən torpaqda, quru torpaqda belə yetişir. Yaz və qış aylarında belə yaşıl qalan yarpaqları vardır.
100 qram iydədə 120 kalori var.
1 iydədə 3 kalori var.
- İydədə lif çox olduğu üçün bağırsaq problem və həzmsizliyi aradan qaldırır
- Sodium, fosforla zəngindir. Bol protein var.
- A və C vitamini sayəsində immuniteti yüksəldir
- Daha çox böyrək xəstəliklərində təsiri ilə məşhurdur. Böyrək daşı, qumu, kristalları zamanı tumu ilə birgə qaynadılaraq çay kimi içilir.
- İydə Omeqa 7 yağı ilə zəngindir. Hüceyrələri yeniləyir, qocalmağa qarşıdır.
- Mədədə ağırlıq, həzmsizlik, şişkinlik zamanı yeməkdən sonra 3-4 ədəd iynə yemək olar
- Bronxit. allergiya, öskürəkdə yarpağı ilə birgə qaynadılaraq, içilir.
- Ürək və damarlarını qoruyur
- Qaraciyəri toksinlərdən təmizləyir
- Pis xolesterolu qovur
- Orqanizmin su itkisinə səbəb olan ishalda iydə yeyilməlidir
- İydədə şəkər olsa da, o diabet xəstələrində şəkəri qaldırmır, əksinə onlara faydalıdır
- Arıqlamaq istəyənlər dieta zamanı daxili yağları əritmək üçün iydə yeyə bilər
- İydə əzməsi bəzi dəri xəstəlikləri və ekzemada çəkilir