Laktozaya qarşı dözümsüzlük çox sayda insana təsir göstərir. Hətta bir çox çoxu süd və süd məhsullarını həzm etmədiyini bilmir. Bu problemi olan insanlarda orqanizm süd şəkərinin sorulmasının öhdəsindən gələ bilmir.
“Medicina” xəbər verir ki, terapevt Aleksandra Belovanın sözlərinə görə, mövcud laktoza dözümsüzlüyündə tamamilə bütün süd məhsulları rədd edilməlidir.
Amma bəzilərinin tərkibində o qədər az süd şəkəri var ki, hətta laktoza dözümsüzlüyünüz olsa belə onları yeyilə bilər.
Bunlar hansılardır:
Yetişmiş pendir. Pendirin yetişmə müddəti onun tərkibindəki laktoza miqdarına təsir göstərir. Məhsul yaşlandıqca, laktoza laktik turşuya parçalanır.
Südün əks göstəriş olduğu insanlar köhnə pendirləri (çedar, quda və ya parmezan daxil olmaqla) ala bilərlər.
Kefir. Kefirin fermentasiyası zamanı onun tərkibindəki laktoza laktik turşuya parçalanır.
Qatıq. Bu məhsul laktoza qarşı dözümsüzlük üçün pəhrizdə də ola bilər. Onu hazırlamaq üçün istifadə edilən südün tərkibindəki şəkər bakteriyalar tərəfindən parçalanır.
Kərə yağı. Bu süd məhsulunda laktoza var, lakin elə bir miqdarda ki, bədən yalnız kiloqramda yağ olduqda ona reaksiya verəcəkdir.
Bu laktoza və yağda olduqca aşağıdır, həmçinin dözümsüzlüyü olan insanlar üçün təhlükəsizdir
Aynurə Məmmədova